Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija:

'Ministar za štetu okolišu i prirodi! Zmajloviću, ostavka!'

zelena akcija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
23.06.2015.
u 13:21

Zmajlović je postao ministar prije točno tri godine, a u tom periodu ne samo da nije unaprijeđen sustav zaštite okoliša i gospodarenja otpadom nego je postao još gori i neučinkovitiji, kaže Bernard Ivčić

– Tražimo od ministra Zmajlovića da podnese ostavku! Zmajlović je postao ministar prije točno 3 godine, a u tom periodu ne samo da nije unaprijeđen sustav zaštite okoliša i gospodarenja otpadom nego je postao još gori i neučinkovitiji. Kap koja je prelila čašu je sramotno ignoriranje ilegalnog odlagališta građevinskog i opasnog otpada u Ježdovečkoj šumi – rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić na prosvjednom performansu koji je Zelena akcija danas organizirala ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

– Da nema namjeru kvalitetno obavljati funkciju ministra i štititi okoliš i prirodu, ministar Zmajlović pokazao je ubrzo nakon preuzimanja ove dužnosti kada je izdao okolišnu dozvolu za štetnu termoelektranu na uvozni ugljen Plomin C. Zatim je pri donošenju Zakona o zaštiti prirode zanemario osnovnu svrhu ovog zakona te rekao da je cilj olakšavanje investicija. Također, poslušno je stajao po strani tijekom pripreme i istraživanja nafte i plina u Jadranu, kao i tijekom izrade Strateške studije o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu. Ali najviše pogrešaka i propusta napravio je upravo u sustavu gospodarenja otpadom. U Ježdovcu na zapadu Zagreba se uz znanje inspekcije zaštite okoliša na više od 100.000 m2 već više od desetljeća ilegalno zakopava građevinski i opasan otpad nakon nezakonitog krčenja šume i eksploatacije šljunka i pijeska, što smo više puta prijavljivali inspekciji zaštite okoliša. Ministar Zmajlović svojim nedjelovanjem dopušta ovakvo kriminalno gospodarenje otpadom u kojem mafija zarađuje, a građani snose štetu. U nagomilanom otpadu nalaze se i opasni materijali poput azbesta, infektivnog otpada te ambalaže raznih kemikalija i ulja. Opasan sadržaj iz otpada oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje, a velik dio naselja još uvijek nema vodovod, nego se služi bunarima koji se na ovaj način mogu kontaminirati. Valja napomenuti i da je Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište koje se nalazi uzvodno od najvećeg zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka. Prije osam dana ponovno smo od MZOIP-a zatražili hitno rješavanje problema i pokretanje kaznenih mjera protiv onečišćivača, ali su se inspekcija i ministar opet oglušili čime jasno poručuju da nemaju namjeru štititi okoliš i prirodu – kažu u Zelenoj akciji.

Zbog toga je Zelena akcija na današnjem performansu ispred MZOIP-a postavila nekoliko bačava s oznakama infektivnog otpada te fotografije divljeg odlagališta u Ježdovcu.

– S obzirom na to da nam je inspekcija zaštite okoliša na jednu od prijava prije nekoliko godina dala sramotan odgovor kako inspekcijskim pregledom „nije nađen odbačen otpad“, donijeli smo i nekoliko velikih fotografija ovog ilegalnog odlagališta, s istaknutim zahtjevom za ostavkom ministra Zmajlovića, što ćemo urudžbirati Ministarstvu – izjavila je Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona Zelene akcije. Aktivisti su istaknuli i dvije poruke na transparentima – "Ministar za štetu okolišu i prirodi!" te "Zmajloviću, ostavka!"

– Zbog ležernog i neodgovornog rada ministra Zmajlovića, šanse da u idućih 18 mjeseci zadovoljimo zakonom utvrđeni cilj o smanjenju biorazgradivog otpada za 50% u odnosu na 1997. postale su minimalne. A ako ovaj cilj ne zadovoljimo, prijete nam milijunski penali – istaknuo je Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije. Dodaje kako upornim poticanjem projekata izgradnje prekapacitiranih, skupih i okolišno štetnih regionalnih centara za gospodarenje otpadom te poticanjem spaljivanja otpada u spalionici i cementarama širom Hrvatske, ministar čini štetu okolišu i hrvatskom gospodarstvu.

>> Zelena akcija i Greenpeace Vladi poručili da odustane od Plomina C

Komentara 9

Avatar mili99
mili99
14:07 23.06.2015.

Ostavka Zmajlovica,ali i cijele Vlade!

Avatar mili99
mili99
14:08 23.06.2015.

Jedino sto su vladajuci napravili u svom mandatu jeste da su unazadili Hrvatsku!

Avatar mirica19
mirica19
14:08 23.06.2015.

Hrvatska nije prioritet, niti Zmajloviću, niti ostatku Vlade, već samo zbog toga su davno trebali dati ostavku. No oni za to nisu dovoljno moralni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije