Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSTORNI PLAN

Zelena akcija ispred Sabora prosvjedovala protiv betonizacije Plitvica

Zelena akcija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
28.03.2014.
u 14:40

Prosvjednici su držali veliki transparent s natpisom "Plitvice: Nepodnošljiva lakoća betoniranja"

Aktivisti Zelene akcije danas su ispred Sabora održali prosvjed protiv usvajanja novog Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera. Naime, aktivisti tvrde da taj plan otvara mogućnost betonizacije i daljnje komercijalizacije parka. U zeleno odjeveni prosvjednici držali su veliki transparent s natpisom "Plitvice: Nepodnošljiva lakoća betoniranja".

"Smatramo kako bi zahvati dozvoljeni ovim planom mogli ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Planom se predviđa izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture, poput gradnje uslužnih objekata, novih cesta, parkirališta, objekata za smještaj turističkog vlaka, objekata koji se koriste pri prijevozu putnika te pristaništa za brodove. Također je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda", objavljeno je danas na službenim stranicama Zelene akcije.

>> Prodaje se jedini otok u NP-u Plitvička jezera za 350.000 eura

Komentara 9

ĆA
ćaćaća
17:39 28.03.2014.

jes ih drugarica lijepo primila :))))))

Avatar cannabinoid
cannabinoid
16:19 28.03.2014.

divim se ovim ljudima iz zelene akcije. jedno je s.at po portalima, a drugo pokusat promjenit situaciju. svaka cast!! al 2,3 covjeka nece nista promjenit, a svi cemo se ko fol zgrazavat nad betonom?!!??

FR
Francika
15:36 28.03.2014.

Treba zelena akcija obavijestiti UNESCO kaj to hrvatska vlada misli raditi na Plitvicama. Jednostavno treba cinkati ove kojima ali baš niš nije sveto, predočiti kaj i koliko misle intervenirati u prostor, pa nek UNESCO veli da li će s time Plitvice zadržati satus Nacionalnog parka.Izgovor da je prije rata bilo 5000 stanovništva a sada samo 1600 nije razlog da se isti toliko širi, jer je način života prije 30 godina bio totalno drugačiji. Kanalizacija? Ako je nema, nego se koriste septičke jame, moraju biti betonirane,da voda iz istih ne ulazi u tlo, gdje će neminovno doći do miješanja sa izvorima koji stvaraju jezera i slapove. Suma sumarum, Stop širenju Plitvica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije