Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žele Viroviticu kao središte Slavonske regije

Deklaraciju su inicirali koalicijski vijećnici iz klubova HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP AS-a i BUZ-a u vrijeme ustavnih promjena koje donose i pitanje regionalizacije Hrvatske
16. prosinca 2013. u 14:01 1 komentara 457 prikaza
deklaracija
Foto: Marija Lovrenc/VLM

S 21 glasom „za“ i 13 suzdržanih županijski su vijećnici u Virovitici u ponedjeljak usvojili „Deklaraciju o položaju, regionalnom statusu i jedinstvenosti Virovitičko-podravske županije kao jedinice regionalne samouprave.“ Deklaraciju su inicirali  koalicijski vijećnici iz klubova HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP AS-a i BUZ-a u vrijeme ustavnih promjena koje donose i pitanje regionalizacije Hrvatske. Žele sačuvati značaj i funkciju Virovitičko-podravske županije pa Deklaracijom od Hrvatskog sabora, Vlade i drugih institucija traže da sjedište Slavonske regije bude Virovitica. Temelj je povijesni značaj Virovitice kao sjedišta Virovitičke županije iz 19. stojeća, a koja je pokrivala dotadašnju Osječku i Đakovačku županiju.

 – Promjena Ustava važno je pitanje i njemu se mora važno i pristupiti, a mi u ovom trenu nemamo niti jedan dokument koji definira što pojam regije predstavlja,  koje županije i središta obuhvaća, a koja postojeća prava dokida. U ovom trenu nitko od nas ne može građanima jamčiti da će regionalizacijom živjeti kvalitetnije, odnosno da neće ostati bez nekih prava koja danas imaju. To ne možemo dopustiti  -  istaknuo je župan Tomislav Tolušić (HDZ). Iz redova oporbe koja je prilikom glasovanja bila suzdržana HDSSB-ovac Igor Češek kritizirao je HDZ koji je, istaknuo je, imao priliku sudjelovati u nacrtu ustavnih promjena, ali tu priliku nije iskoristio. Dodao je da ne razumije strah od regionalizacije koji ispoljava HDZ-a i njegovi koalicijski partneri.  

– Nitko ne govori o ukidanju županija. Ovdje je riječ o putu ka organizaciji države, a upravo je to ono što nam regionalizacija može donijeti. Nitko od nas ne želi da ijedan građanin Virovitičko-podravske županije bude zakinut – kazao je I. Češek.

>> Tvornica šećera Viro dobila Kristalnu kunu

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • domoljubxy:

    Bolje bi vam bilo da otvarate radna mjesta i da ne mislite samo o svojim foteljama.Kad pogledam tko sijedi u prvim redovima nikakva korist jer slabo radite.U koliko ste raznih odbora koji se masno plaćaju.