Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet

Odgođena sjednica optužnog vijeća Osijeku za optužbe za izvlačenje novca iz Dinama

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/11
15.12.2017.
u 14:30

I ovaj put, kao i prije dva mjeseca, nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje sjednice vijeća.

Kako se i očekivalo niti danas nije održana sjednica optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeka na kojoj se trebalo odlučivati o osnovanosti optužnice USKOK-a protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Igora Krote, Sandra Stipančića i Nikkyja Arthura Vuksana.

I ovaj put, kao i prije dva mjeseca, nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje sjednice vijeća. Pojašnjeno je da Igor Krota nije uredno obaviješten o održavanju sjednice kao i da on svojom pisanom izjavom nije dao očitovanje da se bez njega može održati sjednica. Stoga je iduća sjednica optužnog vijeća najavljena za 5. veljače 2018. godine.

Mate Matić, koji je jedan od odvjetnika Zdravka Mamića, rekao je kako bi bilo lakše kada bi postojao nekakav „lex Mamić“ Istakao je kako je već sama delegacija ovoga predmeta na Županijski sud u Osijek sramotna

- Odluka predsjednika Vrhovnog suda da je Županijski sud u Zagrebu, kao najveći u državi, do te mjere korumpiran da se tamo ne može održati ovakav postupak je apsurdna. Ne može se USKOK igrati i prebacivati predmet kada njima padne na pamet. Sebi su smanjili obveze, kako ne selili u Osijek, a u trenutku kada se podiže optužnica onda delegira predmet. To nije dopušteno i zato kažem da je u ovom postupku jedino moguće izmisliti neki novi zakon, zvao se „lex Mamić“, „ lex delegacija“ ili kako god, rekao je Matić.

Najavio je i kako će radi svega tražiti da se svi dokazi koji su provedeni nakon delegacije u prvom predmetu izdvoje iz ovog postupka jer su oni nezakoniti.

- S time ćemo ići do kraja, a spremni smo ići i do Vrhovnog i Ustavnog suda ako to ovaj sud ne prihvati pa čak i na Europski sud za ljudska prava. Kako taj sud našem pravosuđu već duže daje lekcije možemo biti optimisti da će tamo pravo na pravično suđenje biti zaštićeno, rekao je Matić.

Podsjećamo kako se osumnjičeni u optužnici USKOK-a terete da su fiktivnim poslovanjem, i to preko off shore tvrtki po cijelome svijetu, iz Dinama protupravno izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Odvjetnički tim Mamića pojačao je i Veljko Miljević koji je rekao kako se građaninu smije suditi samo u sudskom postupku za počinjene kaznenih djela i na zahtjev ovlaštenoga tužitelja. Miljević je Županijskom sudu u Osijeku uputio i podnesak na osam stranica. U njemu Miljević kaže kako u ovom postupku nema ovlaštenog tužitelja te da je primijenjen pogrešan zakon.

Pogledajte kako Zdravko Mamić pjeva "Ne može nam ni'ko ništa":

1/25

- To znači da bi postupak trebao biti obustavljen. Smatramo i kako je u optužnici pogrešno primijenjen zakon jer inkriminirano razdoblje obuhvaća period u kojem su u primjeni bili i KZ iz 1997. i novi iz 2011. godine. Stoga bi u ovom predmetu u primjeni trebao biti blaži zakon, a to je onaj iz 1997. godine jer on obuhvaća četiri petine inkriminiranog razdoblja, rekao je Miljević.

Komentara 4

LU
Lujo123
15:57 15.12.2017.

tko je kriv za ove svinjarije? Jel ta ništarija uredno prima plaću iz proračina koji ja uredno punim. Sudstvo je rak rana Hrvatske! Sramota!!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
15:53 15.12.2017.

još je na slobodi?samo te još švicarci zezaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije