Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Zdravko Ronko: Ne voli šefove iznad sebe

obz_osoba_tx.jpg
import
14.04.2006.
u 19:00

Zahvaljujući Zdravku Ronku, SDP je na prošlim izvanrednim izborima za Požeško-slavonsku županiju dobio prvu županiju, inače jednu od HDZ-ovih utvrda, prvu u kojoj samostalno vlada. No Račan tu pobjedu ne bi trebao previše pripisivati SDP-u jer to i nije pobjeda SDP-a, nego ponajviše pobjeda Zdravka Ronka.

To se iščitava i s njegovih predizbornih jumbo plakata na kojima dominira natpis RONKO  SDP u kutu plakata gotovo se i ne vidi. Potkrepljuje to i 51 posto nestranačkih osoba na njegovoj listi, od kojih su mnogi bivši hadezeovci, haesesovci i elesovci. Njegova pobjeda rezultat je ne samo njegova dugogodišnjeg napornog i ustrajnog političkog rada nego i nerada njegovih političkih protivnika, prije svega HDZ-a na čelu s Antom Bagarićem.

Ronko uživa u nadmudrivanju i igri sa svojim protivnicima. Malo tko se i usudi s njime polemizirati jer je u tome ne samo vješt nego je i iznimno dobro upućen u sva zbivanja u svojoj sredini. Usto, ima dovoljno "zanimljivih" podataka o svojim protivnicima i spreman je upotrijebiti ih ako mu to zatreba. Osim toga, stalno je na terenu te ga rijetko može zaskočiti neki problem, a da o njemu nešto ne zna.

I njegovi najveći protivnici iz HDZ-a priznaju mu da je vješt, temeljit i sposoban političar te dobar analitičar situacije. Zamjeraju mu što svaki svoj korak reklamira, od posjeta vrtiću do obilaska gradilišta, gradskih ustanova... Ronko neće zaboraviti čestitati i obići sugrađane koji slave 100. rođendan ili pozvati na proslavu Valentinova sve parove koji slave zlatni pir, neće zaboraviti ni stare i same te ih darivati ili u gradsku kuću pozvati novorođene stanovnike, koje čeka 1000 kuna.

 Jednostavno, zna uspostaviti komunikaciju, kako s djecom tako i s mladima, ali i starima. U gradu nema izložbe, koncerta, predavanja, predstave ili bilo kakvog događaja, a da on nije nazočan. Kad je postao gradonačelnikom, krenuo je i na misna slavlja te sva ostala crkvena zbivanja. Svoj politički talent nije zakopao, nego ga je obilno umnažao na svakom koraku, pridobivajući u svoj tabor i one koji su mu nekad bili ljuti protivnici. A protivnike ili one u stranci koji su drukčije mislili  uspješno je udaljio.

 Za njega kažu da ne voli imati šefove iznad sebe pa tako ni koalicijske partnere. Voli prije svega surađivati s ljudima koji žele i znaju provoditi njegove ideje i programe. Najviše mu se zamjera kratkotrajna koalicija s kontroverznim Vladom Zecom koja mu je omogućila ostvarivanje dugo očekivanog sna  biti gradonačelnik.

 A kad je nakratko postao, to mu je bilo dovoljno da pokaže sve svoje političko umijeće jer nakon toga je na izvanrednim izborima postao pobjednik u Požegi, a godinu dana poslije opet na izvanrednim izborima i pobjednik županije. Njegova iduća stepenica sigurno će biti saborska klupa, a tada mu se mogu otvoriti i neka druga vrata jer on je, bez sumnje, uspješan politički plivač.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije