Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan, program, realizacija

Marić: Vodit će se bitka za zadržavanje kreditnog rejtinga države

Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.05.2016.
u 22:00

Marić najavljuje rast BDP-a za više od 2 posto, konsolidaciju proračuna prema 3 posto BDP-a te aktivaciju državne imovine

Pred Vladom je intenzivan mjesec u kojem će prvi financijaši Vlade premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić morati održati razgovore s predstavnicima Velike trojke, odnosno agencija za kreditni rejting. I dok je naivno Orešković prije nekoliko dana nastojao uvjeriti novinare da je moguće poboljšati rejting države prodajom nekoliko manjinskih udjela u tvrtkama, Marić je puno realniji kada priznaje da će se voditi bitka za zadržavanje kreditnog rejtinga te se nada da će se na temelju plana reformi i proračuna izboriti da rejting ima stabilne izglede.

– Negativni vas izgledi praktički guraju u akciju. Ne želim prejudicirati, ali mi ćemo učiniti sve kako bismo uvjerili rejting agencije upravo u akciju. Naš je cilj za ovu godinu probati stabilizirati izglede i mislim da ne možemo očekivati više od toga. Imamo plan, imamo program, ali bitna je egzekucija – rekao je Marić.

Plan je u srednjem roku smanjiti udjel javnog duga u BDP-u, a time i poboljšati rejting. To se može postići, drži Marić, s pomoću tri poluge koje najavljuje za ovu godinu – rasta BDP-a za više od 2 posto, konsolidacijom proračuna prema deficitu manjem od 3 posto BDP-a te aktivacijom državne imovine, pri čemu bi se u funkciju stavilo što više nekretnina izvan uporabe te privatizirale sve tvrtke koje nisu u domeni strateškog interesa. Nad glavom Mariću visi i potencijalna arbitraža s bankama, koja može biti teška i više od sedam milijardi kuna, ali ministar kaže kako još nema nijedne službene informacije o pokretanju postupka.

Isto tako najavio je da će se s bankama nastaviti razgovori. Marić je najavio i da će uskoro biti izabran novi predsjednik uprave HBOR-a, a njegov izbor ovisi o formiranju Nadzornog odbora koji će se pak potvrditi na idućem glasovanju u Saboru. Kada se NO formira, objasnio je Marić, odabrat će se čelni čovjek HBOR-a među kandidatima koji su se javili na natječaj.

>> 'EK je potvrdio da radimo dobro. Karamarko? Mislim da on nije učinio nikakvo zlo za Hrvatsku'

>> Neka se Petrov prihvati posla u Vladi umjesto da nam Most dijeli lekcije

Komentara 8

Avatar brk2101
brk2101
06:49 23.05.2016.

Za kreditni rejting koji se nalazi u "smeću" nije nitko ZASLUŽAN već je KRIV!

DO
doktorica
07:00 23.05.2016.

jadnik, ne može ništa učiniti kraj svih ovih neznalica i muljatora...

UN
unbekant
07:53 23.05.2016.

Sanader je kao premijer vlade od godina,odnosno Kosorica jos dvoje naknadne godine,su dozvolili tadasnjem ministru finacija Sukeru,da zaduzi drzavu do nevjerovatni 60 milijardi euru vanjskog duga,a nakon dolaska SDP-ve koalicije na vlast,se zuduzenje nastavlja u manjem obimu ,i povecavase BDP,medjutimim ova nova kukuriknu vlada ponovo pocinje s divljanjem podizanja kredita,jer moraju po svaku cjenu zadrzati socijalni mir u drzavi,da bih vladali,i ciljim je jednostavan,da sto to vise zaduze drzavu,da bih mogli to sve svaliti na proslu vladu,ako ponovo dodje na vlast,ova je najgora vlada od osamostaljenja Hrvatske drzave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije