Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

Obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta Vlade, vidjet ćete u prijedlogu proračuna

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.11.2016.
u 12:52

Generalno kao Vlada smo zauzeli stav i svi smo se usuglasili da ne vidimo nikakve alternative ovom smjeru, a to je nastavak fiskalne konsolidacije i sređivanja javnih financija – pojasnio je ministar.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da će proračun za 2017. godinu biti dobar i realan.

- U skladu je s mogućnostima i pobrojava sve što smo zacrtali za prvu godinu mandata. Uvijek je moj cilj bio da svi budu jednako nezadovoljni jer ne mogu učiniti sve zadovoljnima, ali uvijek ima manje i više zadovoljnih. Generalno kao Vlada smo zauzeli stav i svi smo se usuglasili da ne vidimo nikakve alternative ovom smjeru, a to je nastavak fiskalne konsolidacije i sređivanja javnih financija – pojasnio je ministar.

Dodaje kako je dinamika poreznih prihoda u potpunosti u skladu s makroekonomskim projekcijama za iduću godinu, gdje uz gospodarski rast od 3,2 posto predviđaju i rast osobne potrošnje od 3,6 posto, dosta jak rast investicija, a nakon dvije godine i blagu inflaciju.

Upitan je kako se osjećao kada je morao podići stavke za nacionalu sigurnost i branitelje, dok s druge strane nema značajnijih povećanja na stavci obrazovanja.

– U pravilu ne volim govoriti o nekim svojim emocijama. Kao vlada smo zauzeli stav kakvi su prioriteti u prvoj godini, ja sam jedino brinuo da okvir koji smo zacrtali ne probijamo – odgovorio je Marić, a na opasku da onda očito obrazvanje ipak nije prioritet ovoj vladi, uzvraća:

– Baš krivo i baš suprotno. To je jedan od ključnih prioriteta, vidjet ćete u proračunu ukupno – tvrdi Marić.

Komentirao je opasku kako se očito više ne steže remen kada je za iduću godinu planirano 4,7 milijardi kuna više rashoda nego u ovoj godini.

- 940 milijuna kuna u rashodima je vezano uz europsku pomoć, i oni ne stvaraju deficit. Znači povećenja je 3,9 milijardi, a 1,4 milijarde je kompenzacija lokalnoj samoupravi – pojasnio je ministar Zdravko Marić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije