Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove sumnje u malverzacije

Mamić iz Dinama izvukao milijune? Evo kako su u tome sudjelovale offshore kompanije

Zdravko Mamić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/13
19.11.2015.
u 08:26

USKOK je ovaj slučaj odlučio voditi kao zaseban postupak, a ne kao proširenje prethodno pokrenute istrage u kojoj se Mamić sumnjiči da je GNK Dinamo oštetio za oko 100 milijuna kuna

Na dan kada mu je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu trebalo početi suđenje zbog optužbi da je 2013. prijetio Branku Muriću, ocu nogometaša Roberta Murića, policija je ponovno pokucala na vrata Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika GNK Dinamo i stvarnog gospodara hrvatskog nogometa. Dogodilo se to drugi put u manje od pola godine, a ovaj put, za razliku od srpnja, kada se Mamić javnosti dva dana urbi et orbi obraćao iz Slovenije, gdje je Dinamo bio na pripremama, odlučujući hoće li se odazvati na policijske pozive ili ne, istražitelji PNUSKOK-a Mamića su zatekli kod kuće.

Vrbanović u Rostovu

Osim njemu, PNUSKOK je na vrata pokucao i njegovu sinu Mariju te Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza, kojeg nisu zatekli kod kuće. Jer kao i u srpnju, Vrbanović je bio na putu u inozemstvu. Ljetos je to bio Oslo, a sada Rostov. Oba puta je bio na putu s reprezentacijom te je oba puta uhićen istog trenutka kad je sletio na zagrebački aerodrom Pleso. Osim oca i sina Mamića te Vrbanovića, policija je na vrata pokucala i poduzetnicima Igoru Kroti i Sandru Stipančiću. Svoj petorici osumnjičenika istražitelji su pretražili kuće, stanove i automobile, a ponovo su pretražene i prostorije GNK Dinama. Pretražene su i prostorije HNS-a te menadžerska agencija Marija Mamića.

I dok su prošli put braća Zoran i Zdravko Mamić, Vrbanović i poreznik Milan Pernar uhićeni zbog sumnje u zloporabu i položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te neplaćanje poreza, ovaj put, Mamić, Vrbanović i ostali sumnjiče se za zločinačko udruživanje i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.  Konkretnije, PNUSKOK i USKOK sumnjaju da je Mamić iz GNK Dinama izvlačio novac, a prema neslužbenim informacijama, radio je to na “nezamislivo egzotičan način”. Konkretnije, za izvlačenje novca iz Dinama, svetinje u koju se Mamić toliko zaklinjao, javno radeći cirkuse od te svoje velike “ljubavi” prema klubu iz zagrebačkog Maksimira, koristile  su se offshore kompanije registrirane diljem svijeta, uključujući Hong Kong i Kajmansko otočje. Sumnja se da je na takav način iz Dinama od 2004. do 2014. izvučeno gotovo 80 milijuna kuna. U tom poslu dobro su im došle offshore tvrtke koje su diljem svijeta osnivali Krota i Stipančić, a kako istražitelji sumnjaju Krota i Stipančić su od Dinama 2004. otkupili dugovanja prema igračima Dinama u iznosu od 3,8 milijuna eura.  Nakon što su otkupili dug, koji je u stvari bio nepostojeći, Krota i Stipančić igračima Dinama isplatili su tri milijuna eura, dok je ostatak novca, odnosno 800.000 eura Dinamo njima dvojici plaćao na - rate.

Što se pak tiče Marija Mamića, njegova menadžerska tvrtka uzimala je 10 posto od nogometaških transfera na ime provizija i posredovanja, a o kolikom broju transfera se radi za sada je nepoznato. No zato je poznato da su istražitelji pročešljali  velik broj tih transfera, pa su im se pod lupom tako našli transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Boška Balabana, Dejana Lovrena i Georga Kocha.  U odnosu na te transfere istražuje se i uloga Damira Vrbanovića iz vremena  dok je radio u Dinamu, a Dejan Lovren  se u središtu pozornosti našao i tijekom prošle istrage, jer  se sumnja da je nepostojeći aneks njegovog ugovora također poslužio za milijunske malverzacije. 

Inače, USKOK je ovaj slučaj odlučio voditi kao zaseban postupak, a ne kao proširenje prethodno pokrenute istrage u kojoj se Mamić sumnjiči da je GNK Dinamo oštetio za oko 100 milijuna kuna. Takav manevar USKOK-a značio bi da će vjerojatno, nakon što Mamić i ostali osumnjičenici budu ispitani na PNUSKOK-u i u USKOK-u, od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje novog istražnog zatvora. No budući da je Zdravku Mamiću i Damiru Vrbanoviću u prethodnom postupku određen istražni zatvor koji im je potom zamijenjen jamčevinom, prvom u iznosu od sedam milijuna kuna, a drugom od milijun kuna, bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta situacija riješiti.

Izašli uz jamčevinu

Naime, Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić izjavio je kako smatra da ranije određeno jamstvo Vrbanoviću pokriva i djelo za koje se sada sumnjiči jer je počinjeno u istom inkriminiranom vremenu. USKOK stoga može tražiti da se Mamiću i Vrbanoviću vrati prethodno jamstvo i ukine raniji istražni zatvor te da im se odredi novi istražni zatvor, a hoće li se to tako i dogoditi, moglo bi se najvjerojatnije znati do kraja današnjeg dana kada bi osumnjičenici trebali biti privedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. U međuvremenu otac i sin Mamić te  Vrbanović jučer su ispitani u USKOK-u. Iznijeli su obrane i zanijekali krivnju, a Krota i Stipančić svoje bi obrane trebali dati danas. 

>>Mamić prao novac preko ljudi koji su radili s Dodikom i Timošenko?

>>Mamića i ostale sumnjiče da su izvukli oko 80 milijuna kn. Evo koji su transferi pod lupom!

>>Vijest o Mamiću obišla svijet: Raspisali se Marca, Guardian, Reuters...

Komentara 13

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
11:29 19.11.2015.

Kad će Matija Babić u zatvor zbog porezne utaje? Do kada će se primjenjivati dvostruka mjerila, za svoje i za one druge, bando crvena?

GU
gustirna
10:11 19.11.2015.

jugokomunisticki mediji sve u tancine znadu sto je radio mamic ali nemaju pojma kako je njihov sekretar partije prao lovo peruanskog narko kartela preko svojih firmi (na tuđe ime) pismohrana i brac d.o.o.....dio ovoga je svjedocila poreznicas koju je sef udbe i sekretar partije protjerao sa posla kada je to otkrila...inace o tome je po portalima pisao novinar denis kuljis....

GU
gustirna
11:07 19.11.2015.

pavic prevario drzavu i male poduzetnike za miljarde i udba mu skroji zakon kako bi mu sve oprostili....rijecki novi list prevario je drzavu vise nego maminjo....glas istre prevario je drzavu vise nego maminjo itd itd.....ali vidi vraga, maminjo je kriminalac kada eventualno prevari drzavu za stotinjak miljuna kuna jer se je zamjerio udbi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije