Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetsko gospodarstvo

Zbogom, recesiji. 2014. je napokon godina oporavka

G8
DPA/PIXSELL
02.01.2014.
u 12:00

Pad nezaposlenosti u EU bit će nizak, ali to je ipak dobar smjer. Bitno je da se zaustavljaju novi gubici poslova

Prema svemu sudeći, 2014. godina sa sobom nosi optimizam. Dobar dio analitičara smatra kako je svijet tijekom prošle godine, u političkom i gospodarskom smislu, dosegnuo dno te da je godina koja je pred nama godina oporavka. Vjerojatno blagog i sporog oporavka, ali stvari se kreću na bolje. Prije svega, smatra se kako je recesija koja svijet trese već pet godina napokon završena, a za to je nekoliko znakova. Prije svega, procjene EU govore da će, za razliku od 2013., ove godine BDP svih zemalja članica Unije, s izuzetkom Slovenije i Cipra, rasti ili se bar zadržati na istoj razini.

Europski “bolesnici”

Shodno tomu, i nezaposlenost, bolna točka europskog gospodarstva napokon će početi stagnirati.

– Analize pokazuju da će broj osoba bez zaposlenja blago, vrlo blago padati. Procjena je kako će nezaposlenost sa 11,1 posto na području Europske unije pasti na 11 posto. To je niska stagnacija, ali je bitan trend, bitna je činjenica da se zaustavlja rast broja nezaposlenih osoba – kaže ekonomist Josip Birčević.

Gospodarski optimizam vidljiv je i u Njemačkoj, čija je kancelarka Angela Merkel neformalna ali stvarna “željezna dama” Europe. Naime, iako su do sada vrlo čvrsto u eurozoni branili politiku štednje, sve je izvjesnije kako Berlin više neće inzistirati na vrlo oštrim mjerama prema europskim “bolesnicima” poput Španjolske ili Grčke. A Njemačka financijsku stegu ne bi popuštala bez vrlo preciznih analiza o oporavku gospodarstva. Posljednja potvrda dobrih vjetrova koji pušu u globalnoj ekonomiji došla je na samom kraju godine. Naime, kada su na Silvestrovo zatvorene svjetske burze, indeks dionica na Staru je godinu 2013. bio najviši u proteklih šest godina. A tendencija njihova daljnjeg rasta je gotovo sasvim izvjesna. I u političkom smislu 2014. godina zasigurno će biti bolja od prošle. Među ostalim, i zato što smo tijekom prošle godine doznali jednu od najgorih vijesti, od koje lošijih stvari gotovo da i nema. Doznali smo u kakvom svijetu doista živimo, doznali smo da je svaka naša zapisana misao, svaka naša izgovorena riječ negdje pohranjena i analizirana.

Doznali smo da ne postoji privatnost. A nešto tako žestoko poput činjenica koju nam je otkrio Edward Snowden ne čuje se svake godine.

Pokazat će vrijeme

Ujedno, na svjetskoj pozornici započeli su i procesi koji će se 2014. tek razmahati u punoj snazi, poput približavanja Irana i Zapada. Novi odnosi Teherana i Washingtona znače stabilizaciju Bliskog istoka, a vrlo vjerojatno predstavljaju i korak bliže miru u ratom rastrzanoj Siriji. Uskoro će se NATO povući iz Afganistana, a i odnosi između Sjeverne Koreje i njenih susjeda nisu napeti kao u ovo doba prošle godine.

– Očito je da ima razloga za optimizam na cijelom nizu područja i vjerojatno će 2014. biti bolja godina od prošle, no to će pokazati vrijeme – kaže povjesničar Petar Bašić.

>> Amerika pred bankrotom koji vuče cijeli svijet

Komentara 5

DU
Deleted user
19:05 02.01.2014.

@RoSSerb....a tko je vama kriv što ste u smeću, pa ste zato zavidni na sve druge

GA
garfild58
18:04 02.01.2014.

Mi Hrvati ne moramo brinut za recesiju mi smo se rodili u njoj i umrijet ćemo u njoj,dok smo tonuli sve dublje i dublje Šuker se kreveljio i stalno govorio to nas ne ide i nemože se to nama dogodit

Avatar airbizz
airbizz
09:50 04.01.2014.

nisam znao da kriza i prosperitet znaju na kalendar.i zašto su uopće čekali novu godinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije