Breaking
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izviždali Mrsića, traže se izbori: 'Nema glasa za SDP!'

– Na izborima za Europski parlament nema glasa za SDP, njima nema mjesta među eurosocijalistima – rekao je sindikalni vođa Branimir Mihalinec
26. veljače 2014. u 12:10 116 komentara 7105 prikaza
prosvjed
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/26

Ministar Mirando Mrsić glasno je izviždan, a sindikalni vođe najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje prijevremenih izbora na prosvjedu protiv donošenja novog Zakona o radu koji je održan istodobno s početkom rasprave o tom zakonu u Saboru.

– Danas su ušli u Sabor na mala vrata, ali uskoro će izaći iz njega na velika vrata – kazao je sindikalni vođa Mladen Novosel po izlasku iz zgrade Sabora u kojoj su s galerije pratili raspravu. Sindikalni vođe i zastupnici HDZ-a iz sabornice su izašli kada je svoje uvodno izlaganje počeo ministar.

"SDP-u nema mjesta među eurosocijalistima"

– Na izborima za Europski parlament nema glasa za SDP, njima nema mjesta među eurosocijalistima – rekao je sindikalni vođa Branimir Mihalinec, dok je Krešimir Sever po izlasku iz Sabora najavio da će početi prikupljati potpise za peticiju za raspisivanje prijevremenih izbora.

Markov trg je za ministrova govora bio ispunjen zaglušujućim zvižducima oko 1500 okupljenih prosvjednika. Prosvjednici su pljeskali na govor Josipa Salapića, kada se kritički oglasio o premijeru Zoranu Milanoviću, a Miloradu Pupovcu su zviždali.

prosvjed | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Zorane, budi uzoran"

Prosvjednici su raspravu u Saboru pratili na velikom videozidu smještenom na Markovu trgu. "Kamo je nestala Hrvatska – zemlja znanja", "Pošteno ste nas prevarili", "Nema smanjenja primanja. Zar smo mi izazvali krizu", "Njima ZOR! A nama ZOR(njak)!", "Dosta javnoprivatnog pljačkanja", "Provizija lopovi 7 posto, Linić – Milanović", "Zorane, budi uzoran", bile su samo neke od poruka na transparentima.

Članice Ženske fronte za radna i socijalna prava donijele su simboličnu crnu kutiju u kojoj je "eksploziv". – U ovoj kutiji svi su radni zakoni koji su na štetu svih sadašnjih i budućih generacija i dočekat će našu djecu – poručile su članice fronte. Prosvjed je završio pjevanjem himne.

"Lažete"

Istodobno s početkom prosvjeda u Saboru oporba je tražila odgodu rasprave jer nema suglasnosti sindikata o prijedlozima. – Možda bi bilo vjerodostojnije da na tablicama piše "Stop nasilju nad socijalnim dijalogom" – kazao je u raspravi HDZ-ovac Ivan Šuker i dodao kako "nije vrijeme za ovakvo silovanje Zakona o radu" nego je vrijeme za pregovore i razgovore. Milorad Pupovac upozoravao je na to da smo došli do toga "da imamo gaće na štapu", dok je u raspravi o prekidu predstečajne nagodbe u rovinjskoj Mirni i odlasku te tvrtke u stečaj Damir Kajin rekao da "Mirna mora živjeti".

– Da nas bace u fojbe, iz fojbe bi se čuo glas, dosta pljačke – dodao je Kajin. U trenutku kada je Mirando Mrsić počeo izlaganje, a prosvjednici salve zvižduka, u sabornici se glasno čulo: "Lažete". Ministar je u raspravi kazao da su godinu i pol pregovarali o tom zakonu i kako im "nitko ne može reći da nisu za socijalni dijalog".

Europarlamentarac Nikola Vuljanić je jučer u Strasbourgu podržao štrajkove sindikata u Hrvatskoj, kao i opći štrajk o Zakonu o radu. "Građani Hrvatske najteže podnose nedostatak perspektive", rekao je jučer Vuljanić koji smatra da su solidarnost i više zajedništva u Europi ključni za uspjeh europskih politika.

>> Ovako je danas Hrvatska izgledala kada je zbog štrajka sve stalo!

prosvjed | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • puši kurac:

  zanimljivo, ovaj zakon neće otvorit nova radna mjesta al donose ga da smanje nezaposlenost!!

 • stefj:

  Ma glupost. I ovaj novi ZOR je isto beskoristan i štetan kao i postojeći ZOR. Sve se svodi na zaštitu radnog mjesta, a ne radnika i na očuvanje prava državnih i javnih službenika. A rezultati toga jako dobro su vidljivi ... prikaži još! - imamo egzodus stručnih, sposobnih i mladih ljudi, oni koji ostaju imaju za cilj zaposliti se u državnoj ili javnoj službi, pokrenuti vlastiti biznis nikome nije niti na kraj pameti. Ukratko - imamo visoku razinu zaštite neradnika i nesposobnih, a nepostojanje odgovornosti je pravilo - ZOR to jako lijepo podržava i potiče...

 • Avatar zabadalo5
  zabadalo5:

  Vrijeme je za promjene! Ogolili ste nas do kosti, ne možemo više ovako! Vladajući su uništili dostojanstvo malog građanina, čovjeka, dosta je! Potrebno ih je mijenjati!!!