Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog znanstvenih pokusa zasniježilo u Pekingu

peking-snijeg
Reuters
02.11.2009.
u 17:14

Kineski su znanstvenici odgovorni za najraniji pad snijega u posljednjih nekoliko desetljeća u Pekingu nakon što su česticama srebra posijali oblake iznad glavnoga kineskog grada.

Kineski su znanstvenici odgovorni za najraniji pad snijega u posljednjih deset godina u Pekingu nakon što su česticama srebra posijali oblake iznad glavnoga kineskog grada. 
 

Pekinški ured za klimatske promjene ovim je potezom pokušao prekinuti sušu kako bi usjevi dali plodove. No dolazak hladne fronte prouzročio je jake snježne oborine koje su ometale nesmetano prometovanje automobila, vlakova i zrakoplova. 
 

Sjever zemlje često znanstvenim putem pokušava izazvati oborine kako bi se spasili usjevi, dok se jug zemlje često bori s poplavama. Veliki dio kineske poljoprivrede još je uvjetovan kišom jer ne postoji dovoljno razvijena tehnologija navodnjavanja. 
 

Iako su pokušaji kineske vlade često bili uspješni, vlade drugih zemalja s negodovanjem promatraju kineske postupke jer nije jasno kakve posljedice takvo igranje s prirodom može prouzročiti. 
 

Unatoč kontroverzi koje je izazvao ured za klimatske promjene, nije moguće utvrditi sa sigurnošću jesu li oborine uvjetovanje bombardiranjem neba česticama srebra ili su jednostavno neobična prirodna pojava. 
 

Kako bi se kvalitetno moglo iskorištavati oborine, kineska je vlada počela izgradnju sustava koji bi trebao vodu preusmjeravati s kišnog juga na suhi sjever, no procjenjuje se da bi taj projekt mogao zaživjeti tek za nekoliko godina.

Ključne riječi

Komentara 1

BP
Buakaw Por. Pramuk
19:34 02.11.2009.

Kineska banda ce unistiti ovaj svijet. Sve sto dotaknu uniste. Pametnom je dosta vidjeti na sto im lici Kina, zagadjena je da zagadjenija ne moze biti. Strava :-(((((((((((((

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije