Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog viška znanja oduzeli mu bodove na državnom prvenstvu

Iako je bio najbolji, tvrdi, i imao sto posto riješen test, presudno je bilo kronološko pisanje točnih godina.
07. lipnja 2011. u 14:57 0 komentara 14 prikaza
'13.03.2009.,Zagreb - Jordanovac 8, 15. gimnazija, MIOC, Karlo Lugomer, ucenik koji je napisao tri knjige, najmladji je knjizevnik,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'

Višak znanja, odnosno kronološko pisanje godina povijesnih događaja sa strane testa na XII. državnom natjecanju iz povijesti, održanom prije mjesec dana u Poreču, Karla Lugomera, trostrukog državnog prvaka i maturanta XV. gimnazije u Zagrebu, ove godine stajalo je prvog mjesta.

Netočni odgovori

Iako pravilnikom nije zabranjeno da se piše po testu izvan predviđenog mjesta, odnosno izvan crte, pogotovo ne točne odgovore, i iako je Karlo imao sto posto točno riješen test, povjerenstvo mu je oduzelo presudnih osam bodova pa je zauzeo četvrto mjesto.

– Kada su stigli neslužbeni rezultati natjecanja, bio sam iznenađen. Imao sam puno manje bodova od očekivanog. I prijatelji su me uvjeravali da je došlo do pogreške i da su zaboravili zbrojiti bodove na nekoj stranici testa – ogorčen je srednjoškolac. No, nije bilo tako. Svi zadaci, odnosno njih pet s kronološkim poretkom koji je stavio sa strane, bili su mu označeni kao netočni, odnosno na svakome od njih izgubio je bodove.

– Odmah sam zatražio objašnjenje povjerenstva, a ono se sastojalo u tome da po testu nije dopušteno pisati ništa osim odgovora. Sve je bilo popraćeno riječima članice povjerenstva Marijane Marinović da im je jako žao jer sam sve točno napisao, što nije učinio nitko drugi – dodao je Karlo.

Test iz povijesti sastoji se od pet zadataka, a jedan od njih je i kronologija.

– Istina je da sam pisao godine s desne strane odgovora koje smo trebali poredati od najstarijeg prema najmlađem događaju, pojmu ili procesu, ali te godine napisane su "sa strane", a ne na mjestu predviđenom za odgovor. Na njemu sam napisao ono što se u odgovoru očekivalo – tvrdi Karlo.

Članovi povjerenstva ne slažu se s mišljenjem tog odlikaša. Žalbu je, tvrde, uložio prekasno i to ništa ne može promijeniti.

Prekasno se žalio

– Njegov mentor trebao je znati da žalbu mora uložiti isti dan, inače izvan žalbenog roka ona neće biti prihvaćena. Karlo na natjecanju nije imao ništa protiv postignutog rezultata i reagirao je naknadno – tvrdi tajnica državnog prvenstva mr. sc. Marijana Marinović. Još sedam učenika učinilo je istu pogrešku i nitko se nije žalio.

– Sudjelovalo je 306 đaka, a zaprimljene su samo četiri žalbe na rad povjerenstva. Učenici koji su pisali na marginama testa nisu među njima. Ne znam zašto je Karlo odlučio sada to učiniti, žaliti se i stvarati buku. Agencija za odgoj i obrazovanje odgovorila mu je da je nemoguće razmatrati žalbu nakon što se povjerenstvo raspusti – dodala je M. Marinović.

\"Titula Hrvatska  - zemlja znanja

\"Titula Hrvatska  - zemlja znanja dobila je groteskni ton\"

Karlo je s jedanaest godina napisao svoj prvi roman, a do 15. godine još dva. Četiri puta je državni prvak iz geografije te jedanput iz hrvatskog jezika. Lani je sudjelovao na 8. međunarodnoj geografskoj olimpijadi na Tajvanu, gdje je osvojio broncu, a četvrto mjesto na državnom natjecanju iz povijesti, na koje smatra da je nepravedno smješten, jednostavno nije dovoljno za njega.

– Hrvatska - zemlja znanja – ta titula dobila je groteskni ton u mojoj situaciji, a valjalo bi se zapitati zavređuje li je uopće kada nisu vidljiva nastojanja da se upornost, marljivost, znanje i vrhunski rezultati nagrade, barem u mome slučaju – ogorčen je Lugomer.

Iako ne zna što se događalo četiri godine unatrag, predsjednik državnog povjerenstva Željko Holjevac slaže se s tajnicom Marijanom Marinović te tvrdi da nikada nisu prihvaćali takve odgovore.

– Otkad sam na ovoj funkciji, a to je već tri godine, znam za to pravilo. Ne smije se pisati sa strane i ne sjećam se da je to itko prije činio, uključujući i dotičnog učenika – kazao je.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.