Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preseljenje ureda

Zbog uredbe Vlade ni Ivo Josipović ne može u Visoku 22

Visoka
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
03.02.2015.
u 20:16

Uredba određuje da je predsjednik RH štićena osoba I. kategorije i ne može imati sjedište u objektu II. kategorije

Odluka Vlade kojom se kao novo mjesto stolovanja hrvatskih predsjednika određuje rezidencija u Visokoj 22 protivna je zakonu i uredbi koju je ista ta Vlada prihvatila 17. prosinca 2014. (a stupila na snagu 1. siječnja 2015.).

Tom se uredbom Pantovčak svrstava u prvu kategoriju štićenih objekata, a Visoka u drugu kategoriju. Problem je što predsjednik RH, štićena osoba prve kategorije, ne može imati sjedište u objektu koji nije u prvoj kategoriji sigurnosti. To konkretno znači da ni Ivo Josipović ni Kolinda Grabar-Kitarović ne smiju “stolovati” u Visokoj.

Tamo mogu otići kao turisti, popiti čaj ili kavu, pa i prespavati. No pritom ne smiju nositi službeno prijenosno računalo ni službeni mobitel, primjerice. Jer prostor Visoke ne pruža odgovarajuću ni, što je još važnije – propisanu zaštitu hrvatskim predsjednicima. Visoka jest “šuplja”, protuobavještajno nezaštićena lokacija i najprije ju je potrebno dovesti u rang I. kategorije, a potom javiti predsjednici da se može preseliti.

Kako to, naravno, nitko u “ho-ruk” vladi Zorana Milanovića nije napravio, odluka je protivna zakonu. Iskusni stručnjak za sigurnost kaže da je za Visoku “potrebno izvršiti dopunu sigurnosne prosudbe, kojom se, osim klasičnog pristupa fizičkog i tehničkog osiguranja, treba napraviti protuprislušni pregled, a prije je potrebno da Zavod za sigurnost informacijskih sustava izda certifikat”.

To, smatra stručnjak, nije učinjeno s obzirom na to da zna da taj prostor nije moguće osposobiti za prvu kategoriju u nekoliko dana. Protuprislušni pregled rade stručnjaci SOA-e i on treba odgovoriti može li se lokacija u Visokoj prisluškivati i s koje udaljenosti. TEMPEST tehnologija omogućuje, primjerice, rekonstrukciju sadržaja na zaslonu računala s udaljenosti od 1 km! Kako Josipović, pa i ministar policije Ranko Ostojić spominju da Visoka ima sigurnosnu provjeru, valja ih pitati: da, ali za koju kategoriju. Za “hotelsku”, drugu kategoriju, ili prvu, poput Pantovčaka, koju je nemoguće “proizvesti” u nekoliko dana. Jedino ako nije namještaljka “na papiru”, ali u tom bi se slučaju vidjelo tko bi takvo što potpisao. Predsjednik na odlasku dolio je ulje na vatru kada je odlučio da će početi preseljenje umjesto da je opušteno čekao još ta dva tjedna. Može se tek nagađati zašto mu je stalo da njegova nasljednica ne vidi Pantovčak. No ne treba nagađati, nego je jasno da Vladina odluka o preseljenju ugrožava nacionalnu sigurnost.

>> Kako će predsjednica zbrinuti 129 zaposlenika

Komentara 131

DU
Deleted user
20:57 03.02.2015.

Ovi stručnjaci u vladi nisu ni na nivou dječjeg vrtića.Eventualno u rangu kokošinjca.

BA
bakulušić
20:32 03.02.2015.

Ured ima 150 zaposlenih i ne mogu svi stati u Visoku. Usput, engleska kraljica ima 300 zaposlenih. Da je gospodin Josipović pobjedio na izborima, stigao bi on nju.

Avatar HooligaN
HooligaN
21:07 03.02.2015.

Kolinda treba da ostane na Pantovcaku 1godinu da vidi i istrazi sta su Hijene radile zadnjih 15 godina a i u tom vremenu ce se nadograditi Visoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije