Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEIZMOLOŠKA ISTRAŽIVANJA - Teški strojevi Ine i mađarskog GES-a nanose višemilijunske štete stanovnicima Općine Čađavica

Zbog umjetnog "potresa" pucaju zidovi na kućama

potres ćađavica
Dragutin Šantoši
17.12.2009.
u 14:14

Svaki prolazak teških mađarskih strojeva u polju ostavlja duboke brazde. Uništavaju se usjevi, poljski putovi, mostovi, pa se seljaci pitaju hoće li im netko i kada nadoknaditi štetu?

ČAĐAVICA – Više od dva mjeseca teški strojevi i vozila Ine i mađarskog GES-a obavljaju istraživanje potencijalnih ležišta nafte i plina na poljoprivrednim i šumskim površinama te obiteljskim dvorištima u Općini Čađavica. Tlo je postalo vlažno pa svaki prolazak teških mađarskih strojeva u polju ostavlja duboke brazde. Uništavaju se usjevi, poljski putovi, mostovi, pa se seljaci pitaju hoće li im netko i kada nadoknaditi štetu? U selu Noskovačka Dubrava mještani bilježe prve veće štete ne samo na poljoprivrednim kulturama nego i na obiteljskim kućama te gospodarskim objektima.

Da bi obavili svoj posao, mađarski stručnjaci specijalnim strojevima teškim i do 25 tona, u polju, ali i u blizini naselja, izazivaju snažne virbracije.

– Sve se trese kao kod pravog potresa. Prije tri tjedna učinili su to stotinjak metara od moje kuće na kojoj se već vide posljedice. Betonska su ploča i zidovi popucali od silnih vibracija. Sramota je da nas država ne štiti od takvih šteta. Iz Bosne su me istjerali Muslimani i Srbi, a sada me iz Hrvatske tim potresima tjeraju Mađari. Više im neću dopustiti da se približe kući, pa makar kuću, koju sam teško sagradio, branio vlastitim tijelom - kaže Mijo Šošić koji ima šestero djece. I njegov susjed Ivica Greganić pokazao nam je nastale pukotine na svojoj kući.

- S obzirom na učestale pritužbe građana zatražili smo od Ine i GES-a da seizmološka vibriranja ne obavljaju u noćnim satima i da izbjegavaju uništavanje usjeva, poljskih putova i komunalne infrastrukture. Već se sada može reći da će štete biti višemilijunske - kaže općinski načelnik Mirko Rončević. S Inom i GES-om dogovoreno je da će štete procjenjivati zajedničke stručne komisije, a Ina se obvezala da će nastale štete obračunati i isplatiti na račune oštećenih građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije