Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE:

'Zbog umjetne inteligencije brojne bi osobe u Austriji mogle izgubiti radno mjesto'

FILE PHOTO: illustration shows Artificial Intelligence words
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/2
04.06.2023.
u 17:41

Šef austrijskog AMS-a također je odmah jasno i glasno rekao da sve nije tako crno kako na prvi pogled izgleda, jer će se kroz zamah inovacija i dodatni gospodarski rast otvarati novi poslovi i radna mjesta

Trenutno živimo u nesigurnim vremenima. Tek što su Austrijanci, ali i ostali ljudi širom Europe i svijeta, nakon tri teške godine odagnali ogroman strah od pandemije koronavirusa, a neki i nisu i mentalno im je narušeno zdravlje, već je kod mnogih zavladao novi strah, koji se zove umjetna inteligencija. Svoj osvrt na nove emocije koje proizvode strah i strepnju kod austrijskih građana dao je i šef austrijskog Zavoda za zapošljavanje odnosno Servisa tržišta rada (AMS) Johannes Kopf u nedjeljnom razgovoru za Austrijsku izvještajnu agenciju APA.

POVEZANI ČLANAK:

Kopf je rekao kako zbog padajuće gospodarske dinamike u Austriji, ponovno je u porastu broj nezaposlenih. Ono što je također bilo jedno od središnjih postavljenih mu pitanja je hoće li Austriju zbog umjetne inteligencije zapljusnuti val nezaposlenih?
Šef AMS-a je naglasio kako je umjetna inteligencija u “uzletu”, ali da su trenutno dugotrajne posljedice na tržištu rada “teško prepoznatljive”. Ono što je prema njegovim riječima posve jasno je “da će imati ogroman utjecaj”.

Kako je napomenuo Kopf, trenutno je u modi “Generative KI" (opp. umjetna inteligencija), dakle kompjuterski programi koji sami mogu stvarati nove ideje, sadržaje ili nuditi rješenja, umjesto da kao sada  samo rade po prethodno definiranim pravilima ili uputama.
Prema Kopfovim riječima, umjetna inteligencija prije svega bi mogla imati utjecaj na radnike koji obavljaju poslove sa srednjom i višom stručnom spremom i one na rutinskim poslovima.

“Uredski poslovi, proizvodnja tekstualnih sadržaja i pravno područje predestinirani su za umjetnu inteligenciju”, istakao je Kopf, napomenuvši kako bi na tim područjima moglo doći do gubitka radnih mjesta. Šef austrijskog AMS-a također je odmah jasno i glasno rekao da sve nije tako crno kako na prvi pogled izgleda, jer će se kroz zamah inovacija i dodatni gospodarski rast otvarati novi poslovi i radna mjesta. Međutim, jedno je prema njegovim riječima sigurno “budućnost nosi mnoge promjene, prvenstveno zbog umjetne inteligencije”.

POVEZANI ČLANCI:

A što se tiče velikog  i aktualnog austrijskog problema, a to je sadašnji manjak stručne radne snage u ovoj alpskoj zemlji, Kopf je upozorio da je “nedostatak kvalificiranih radnika u Austriji izraženiji nego ikada prije”. Osim što je u porastu broj slobodnih radnih mjesta u porastu je i broj zaposlenih, trend uočljiv od travnja ove godine. Prema riječima šefa austrijskog Zavoda za zapošljavanje “ne očekuje se skoro smanjenje nedostatne stručne i općenito radne snage”. 

Kao pomoć ili bar pripomoć u rješenju tog “gorućeg” problema, Kopf vidi potencijal kod doseljenika i nezaposlenih žena, koje bi trebalo staviti u radni pogon. Kopf također vidi šansu za rješenje tog problema, između ostalog, i kod poslodavaca. Od njih traži da su “fleksibilniji i kreativniji u regrutaciji radne snage”. Napominje kako se poslodavci trude zadržati postojeću radnu snagu.
“To je razlika između 2015 i 2016. godine i sada”, dodao je.

Kopf zahtjeva da niti jedna skupina građana ne bude isključena iz radnog tržišta. Prema njemu na to tržište treba uključiti i starije osobe, migrante i žene. “Samo ta mjera, već bi poboljšala stanje u poduzećima”, tvrdi šef austrijskog Zavoda za zapošljavanje AMS Johannes Kopf.

VIDEO Posao iz snova: Traže ljude koji bi svako poslijepodne spavali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije