Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMAMA ZA KNJIGOM

Zbog Trumpa ne mogu natiskati Orwelovu ‘1984.’

1984
Foto: Shutterstock
27.01.2017.
u 07:00

Universal počinje snimati film o SAD-u budućnosti koji je potpuno bankrotirao

Samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika SAD-a, ali i donio cijeli niz kontroverznih uredbi, od gradnje zida na granici s Meksikom do zabrane ulaska izbjeglicama iz Sirije, Orwellovo djelo “1984.” ponovo je postalo bestseler.

Na Amazonu je na samom vrhu najprodavanijih naslova, a izdavačka kuća Penguin naručila je tiskanje 75.000 novih primjeraka knjige kako bi odgovorila potražnji.

Roman je prvi put objavljen 1949. godine i govori o totalitarnnom društvu budućnosti čija vlada u formi Velikog brata nadzire sve građane i prisiljava ih da prihvate kontradiktorne istine poput fraza “rat je mir” ili “sloboda je ropstvo”.

Prodaja knjige skočila je istoga trenutka kada je Trumpova savjetnica Kellyanne Conway ustvrdila da je glasnogovornik Bijele kuće na konferenciji za novinare iznosio “alternativnu istinu” vezanu uz broj posjetitelja koji su prisustvovali Trumpovoj inauguraciji. Izdavači Orwellove knjige nisu jedini koji će zaraditi na novonastaloj situaciji.

Naime, Michael Bay počeo s produkcijom futurističkog filma “Mala Amerika” u kojemu predsjednik SAD-a izaziva bankrot države i prisiljava mnoge Amerikance da se isele u Kinu kako bi otplatili američke dugove prema toj zemlji.

Iako još nije pala ni prva klapa filma, koji će financirati Universal, već se razmišlja o ideji da se za potrebe snimanja SAD u ovom slučaju preimenuje u Trumpland kako bi se naglasila podudarnost s današnjicom. 

>> Na pomolu trgovinski rat SAD-a i Meksika: Trumpov glasnogovornik objasnio kako će financirati zid na granici!

Komentara 7

DA
Darko22
09:07 27.01.2017.

"Zbog Trumpa", vidim da liberalima ironija prolazi ravno ispod nosa.

LA
laserjet1
07:54 27.01.2017.

napadi na trumpa i histerija neoliberala jos uvijek ne prestaju. na svakom koraku ga se napada. a ljudi koji kupuju tu knjigu ocito ne kuze da je pravo vrijeme za citanje iste bilo prije trumpa a ne sada. trump nije zlato i vec vuce neke uzasne poteze poput gradjenja zida, ali to je nista sa sijanjem ratova po svijetu sto je cinila dosadasnja administracija

Avatar lvan12
lvan12
07:42 27.01.2017.

Prije je to zbog postojećeg od nikoga izabranog establishmenta, kojeg običan čovjek nije niti bio svjestan do pojave Trumpa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije