Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 201
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU izbori

Zbog Talijana prvi rezultati tek u 23 sata

Europski izbori
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.05.2014.
u 15:15

Pravila u Europskoj uniji nalažu da se mora čekati zatvaranje i posljednjeg biračkog mjesta u svih 28 država članica

Na izborima za Europski parlament 25. svibnja hrvatski će građani – i političari – prve rezultate morati čekati čak četiri sata nakon zatvaranja birališta. Hrvatsko Državno izborno povjerenstvo – koje je do sada neslužbene rezultate, koji su ipak bili neki pokazatelj, objavljivali nedugo nakon zatvaranja birališta u 19 sati – na izborni će se dan prvi puta oglasiti tek u 23 sata. Europska je komisija ponovila da je zakonski propisano da sve članice, pa tako i Hrvatska, moraju pričekati da se zatvori i posljednje biračko mjesto u svih 28 država članica kako rezultati u jednoj državi ne bi utjecali na birače u drugoj. A zadnji će s izbornih mjesta Talijani, i to u 23 sata.

Iako su ovo drugi izbori za Europski parlament, Hrvatska je prošlogodišnje obavila sama, no od ove godine hrvatski birači ulaze u petogodišnji ciklus izbora koji se, s nekoliko dana razlike, održavaju u cijeloj Uniji.

Za posljednjih se izbora 2009. Europska komisija sukobila s Nizozemskom, koja nije poštovala pravilo “zadnjeg otvorenog birališta”, već je četiri dana ranije objavila svoje rezultate. Nakon tog incidenta, EK je pooštrio kontrolu i zakonsku regulativu.

Na rezultate će najdulje čekati Britanci. Oni će 22. svibnja održati i lokalne i izbore za EU. I dok će rezultate lokalnih doznati odmah, na EU će čekati do 25. u 23 sata. Isto će biti u Irskoj, samo dan poslije. U Češkoj se glasa od 22. do 24., a dan prije hrvatskih, na birališta će građani Slovačke i Letonije. I dok su europskom regulativom i postizbornom šutnjom obuhvaćene državne institucije i izborna povjerenstva, mediji će smjeti objavljivati izlazne ankete, koje će ipak poslužiti kao indikator volje građana.  

>> 'Odlazak Pupovca u EU parlament bio bi tragikomičan za Srbe u Hrvatskoj'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije