Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne čujemo ništa

Zbog strašne buke nitko ne spava

'sisak - 19.05.2010., Sisak - Alen Dizdarevic zali se na buku koja dolazi iz postrojenja KP6 sisacke Rafinerije. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/3
20.05.2010.
u 07:35

- Tutnji 24 sata dnevno, a noću je katastrofa. Stavljam veliki ručnik za plažu na glavu kako bih ulovila malo sna, kaže J. Beširević.

Zbog stravične buke koja se 24 sata dnevno širi iz pogona KP6 Rafinerije Sisak već više od mjesec dana, ogorčenim je stanarima naselja Kanak, kažu, život postao nepodnošljiv. Udaljeni tek nekoliko stotina metara od postrojenja na čijem je dimnjaku došlo do kvara, danju od parajućeg zvuka šištanja plinova ne čuju ni sami sebe, a kamoli susjeda ili pticu, dok noću uopće ne spavaju. Odmora nemaju ni četverogodišnja Višnja i dvogodišnja Tea. San im je moguć samo uz hermetički zatvorene prozore i vrata.

– Zvao sam i policiju i službu 112 i mjerodavnu inspekciju. Ovo traje mjesec i pol, a još nikoga nisu poslali da izmjeri buku, već su mene tražili da o tome podnesem pismeni zahtjev. Zamislite! – govori otac malih djevojčica Hrvoje Pentek, dok ga mi jedva čujemo.

Njegova je kuća nadomak rafinerijskog pogona, no kako nas je vodio samo stotinjak metara dalje, u Ulicu Nine Marakovića, iz koje se jasno vidi sporni dimnjak, postalo je nemoguće razgovarati. Tamošnjim je stanarima horor još i veći, pa smo se morali skloniti iza zida jedne od prvih kuća na udaru strašne buke, čiju smo vlasnicu jedva čuli. Pitanje kako žive u takvim uvjetima postalo je besmisleno jer smo se u odgovor i sami uvjerili. Nikako.

– Nemam riječi. Ne znam kome se više žaliti. Noću je katastrofa, stavljam veliki ručnik za plažu na glavu kako bih ulovila malo sna. Druženja na dvorištu nemoguća su. Nikoga i ništa ne čujemo, ni susjeda na ogradi – kaže Jasmina Beširević. Kuću do nje istu sudbinu dijeli i Alen Dizdarević.

– Ma nije tako samo mjesec dana, već godinama! Samo što je sada puno glasnije. Užas – svjedoči Alen.

Do povećane razine buke došlo je zbog kvara na postrojenju fluid katalitičkog krekinga, potvrdila nam je i neslužbeno Inspekcija za zaštitu okoliša, kao i da taj problem već predugo traje.

Iako od mjerodavne sanitarne inspekcije službeni odgovor iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi još čekamo, načelnik središnje službe u Kutini Vlado Antolić kazao je da dojavu imaju tek unazad nekoliko dana. Građani pitaju zašto sanitarna inspekcija nije reagirala na vrijeme i kaznila odgovorne. Tim više jer po Zakonu o zaštiti od buke imaju pravo na licu mjesta zatvoriti pogon, i to usmenom naredbom. Direktor Rafinerije Damir Butković potvrdio je da je riječ o povećanoj razini buke zbog kvara, odnosno propuštanja dimnih plinova na izlazu iz regeneratora postrojenja FCC-a, te je poslao i službenu obavijest da je ono jučer u cijelosti obustavljeno zbog sanacije. No, po dojavama stanara, to se nije dogodilo do zaključenja izdanja.

Postrojenje s kvarom jučer je, unatoč obećanju, i dalje radilo, pa su ogorčeni stanari ponovo nazvali sanitarnu inspekciju i doživjeli novi šok.

– Mjerodavna inspektorica kazala mi je da je u utorak navečer, po dojavi, izašla na teren i izmjerila buku, ali u Crncu, koji je dva do tri kilometra udaljen odavde! Kazala je da je buka, zamislite, u granicama normale! Zvao sam je da dođe kod nas u Kanak i izmjeri pravo stanje, i odbila je, što je nečuveno, te napomenula da grad Sisak nema uređaj za mjerenje buke. O svemu sam obavijestio USKOK, jer sumnjamo na korupciju – kaže Hrvoje Pentek.

Stanari smatraju da je nepravedno što uz smrad i onečišćenje zraka moraju trpjeti i zagađenje bukom.

Ključne riječi

Komentara 2

DM
dr_max
11:14 27.05.2010.

Ljudi, pa blokirajte ulaz u pogon, pozovite televiziju i jos vise novinara pa ce i USKOK malo brze raditi!

BA
banijash
19:33 04.07.2011.

Pa to je industrija! Pa ne ocekujete da ce rafinerija obustavit rad radi par kuca koje su smjestene ne uz industrijsku zonu, nego u industrijskoj zoni? Kako vas nije sramota zalit se na industrijsku buku a nije vas sram akoo vas vasa djeca pitaju zasto stanujete tako blizu takove industrije? Oni koji neznaju sta je naselje Kanak ili Koreja.. i kako su nastala.., ta gore prica moze se mozda i doimat, ali oni koji znaju kakova su to naselja, kad i kako su nastala znaju dobro da ni u vrijeme Juge nije bilo preporucljivo se kasno setat kroz ta dva naselja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije