Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE Škola u Orehovici pretijesna

Zbog skučenosti užina u – hodniku

14.11.2008.
u 17:30

Više od 280 učenika i njihovih roditelja nestrpljivo čeka preseljenje djece iz bivšeg zadružnog doma u Orehovici u novu školsku zgradu koja se počela graditi.

Predškola u općini
Učenici i njihovi nastavnici trenutačno rade u najlošije opremljenoj međimurskoj školi u skučenu prostoru na samo 750 četvornih metara!

– Nedostatak prostora ograničava provođenje različitih aktivnosti, a često se događa i da nemamo gdje održati roditeljski sastanak. Roditelje primamo na hodniku, a i djeca za velikog odmora jedu u hodniku. Škola je puna od 7 do 19 sati – kazao je ravnatelj Branko Sušec.

Škola nema vanjskih igrališta jer se nalazi u središtu naselja, u kojem je vrlo gust promet. Zbog nedostatka prostora, predškola se održava u općinskoj zgradi, u kojoj se djeca romske nacionalne manjine pripremaju za dolazak u školu, a u tom objektu nastavu održava i glazbena škola u kojoj dvadesetak djece uči svirati tamburicu, a desetak harmoniku.

U novoj školi, za koju je temeljni kamen položen u rujnu 2005. godine, a zidovi su se počeli podizati nedavno, imat će na raspolaganju 1640 četvornih metara prostora, a uza školu podići će se i dvodijelna dvorana od 1700 četvornih metara. Zahvaljujući gradnji još šest učionica u hodniku, koji će povezivati školu i dvoranu, moći će se organizirati jednosmjenska nastava za svih 280 učenika, od kojih je polovica pripadnika romske nacionalne manjine.

Općina Orehovica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja je uspjela dogovoriti da se iz fonda potpuno financira gradnja škole. Načelnik Franjo Bukal kaže kako je ukupna investicija otprilike 23 milijuna kuna, uključujući i opremu, koju će tek trebati financirati. Temelji dvorane također su podignuti, kao i nosivi stupovi.

– Očekujemo da će radovi završiti za godinu dana – nada se. Podršku gradnji škole i dvorane dala je i Međimurska županija. Nakon što se učenici i nastavnici presele u novu školsku zgradu, postojeća će ostati na korištenju Općini, koja još nije odredila namjenu.

Mali izvorni prihodi
U Općini smatraju da bi o namjeni zgrade trebali odlučivati mještani, koji su je i sagradili. Načelnik Franjo Bukal kaže kako su mala općina sa samo 1,5 milijuna kuna izvornih prihoda, no da uspijevaju privući novac iz fondova i drugih izvora.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije