Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meksički zaljev

Zbog skrivanja dokaza u eksploziji bušotine, kazna od 200.000 dolara

bušotina
Reuters/ PIXSELL
26.07.2013.
u 07:54

Američka tvrtka Halliburton priznala je krivnju za uništavanje dokaza u ekološkoj katastrofi kada je golema količina nafte 2010. godine istekla u Meskički zaljev

Američka tvrtka Halliburton priznala je krivnju za uništavanje dokaza u ekološkoj katastrofi kada je golema količina nafte 2010. godine istekla u Meksički zaljev. Sporazum o priznanju krivnje, znači će da će Halliburton morati platiti najveću moguću kaznu, prenosi BBC.

Izlijevanja nafte došlo je bušotini Macondo tvrtke BP u Meksičkom zaljevu i jedno je od najgorih u povijesti SAD-a. BP je optužio Halliburton, svog podizvođača, za uništavanja dokaza i traže da plate čitavu štetu. Golemo izlijevanje nafte prije tri godine uslijedilo je nakon eksplozije na naftnoj bušotini Deepwater Horizon gdje je poginulo 11 radnika.

- Podizvođač Halliburton pristao je priznati krivnju za prekršaj povezan s brisanjem zapisa nastalih nakon incidenta Macondo, platiti zakonsku maksimalnu novčanu kaznu od 200.000 dolara i prihvatiti mandat od tri godine uvjetne kazne - priopćila je tvrtka.

Halliburton je treća od tri velike tvrtke u srcu izlijevanja nafte koji su priznali kaznena nedjela. Naftni div BP i operater Transocean već su se izjasnili krivim za optužbe vezanima za katastrofu.

Halliburton se, zajedno s drugim tvrtkama, također suočava s građanskom parnicom zbog izlijevanja nafte. Halliburton je dao dobrovoljni prilog od 55 milijuna dolara na Nacionalnoj fondaciji za ribe i divlji život.

Sa svoje strane, BP je izdvojio 7.8 milijardi dolara kada se prošle godine dogovorio plaćanje naknade za izlijevanja nafte.

>>BP mora platiti 4,5 milijardi dolara kazne za istjecanje nafte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije