Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav prema knjizi

Zbog Šeherezade Pregrađani traže Tisuću i jednu noć

'                               '
''
21.01.2011.
u 16:45

U gradskim knjižnicama tražena su i djela domaćih autora, Ante Tomića, Gorana Tribusona i Hrvoja Šalkovića

S obzirom na to da se knjige danas nude po popularnim cijenama, od 19,90 pa do 50 kuna, u trgovinama i kioscima, zanimalo nas je koliko Zagorci posjećuju knjižnice, koje knjige posuđuju te koji ih autori i naslovi najviše privlače. U Gradskoj knjižnici u Zlataru lani u prosincu najviše su se čitali strani autori.

"Koliba" i dalje tražena

Prva na listi je knjiga "Kuća noći" autorice P. C. Cast, odmah iza nje je knjiga "Samoća primarnih brojeva" Paula Giordana, na trećem je mjestu još uvijek "Koliba", slijedi "Katedrala mora" te "Sutra je novi dan". No, kako ističe ravnateljica Lovorka Puklin, u zadnjih godinu dana često se traže i domaći autori, poput Pavla Pavličića, Gorana Tribusona i Julijane Matanović.

– Problem je da od domaćih autora imamo samo po jedan primjerak knjige pa se ta brojka ne može vidjeti na top listi najčitanijih. Mlađi čitatelji traže domaće, istina, lektirne naslove, "Bijelog jelena", Vlak u snijegu", "Družbu Pere Kvržice", a djela Mate Lovraka vrlo su tražena – ističe ravnateljica.

 

Literatura za studente

– Najtraženiji naslov u posljednja tri mjeseca u Gradskoj knjižnici u Pregradi su beletristika, i to strani autori, "Gospa od badema" i "Puhač stakla s Murana", slijedi "Priča o Edgaru Sawtelleu", "Hiljadu sjajnih sunca", "Jedi, moli voli", a od domaćih autora traženo je i štivo "Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić – ističe ravnateljica Draženka Gretić. Zbog popularne turske serije o Šeherezadi i Onuru čitana je i knjiga "Tisuću i jedna noć".

– Od kada su u Pregradi studenti fizioterapije i sestrinstva, traži se i medicinska literatura. Čitaju se i domaći Tomić, Šalković, Tribuson – kaže ravnateljica. U Gradskoj knjižnici u Zaboku veliko zanimanje vlada za knjigu "Jedi, moli voli", čitaju se svi naslovi S. Larssona, "Ruska zima" od dvojca Briana Growera i Jima Richardsona, a od domaćih tražen je Tomić te djela književnice Nade Gašić. Mlade zanimaju serijali o vampirima, a imamo i dobru zbirku stripova, za koje također vlada velik interes – kaže ravnateljica Andreja Šagud.

U Gradskoj knjižnici u Krapini, kaže ravnateljica Marina Krpan Smiljanec, uz obveznu školsku lektiru i stručnu građu često se posuđuje američka i engleska književnost. Najčešće se posuđuju ljubavni, kriminalistički i povijesni romani, romansirane autobiografske knjige, knjige o drugim kulturama, biografije ratnih vođa, putopisi, knjige za samopomoć, duhovna literatura (Kezele, Coelho, Mandino).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije