Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak otpisanog

Zbog Rompuyeva odlaska Leterme opet premijer Belgije

belgija
AFP
26.11.2009.
u 14:03

Nakon povratka bivšeg premijera Yvesa Letermea koji je Belgiju nazvao “povijesnim incidentom”, Belgijci su se pripremili za najgore, tvrde mediji.

Nakon što je Herman van Rompuy izabran za prvog predsjednika EU, na čelo belgijske vlade vratio se Yves Leterme, kojeg mnogi smatraju najgorim premijerom u povijesti te zemlje. Nakon što Leterme nije uspio riješiti krizu oko raspada, zamijenio ga je Rompuye.

Leterme je Belgiju nazvao “povijesnim incidentom”, ne zna himnu, a frankofone Belgijce, koji čine polovinu populacije, nazvao je “glupima i lijenima jer ne mogu naučiti flamanski”. Nakon njegova povratka Belgijci su se pripremili za najgore, piše londonski The Times.

Leterme je prvi put postao premijer u ožujku 2008. nakon devetomjesečne krize u kojoj se zemlja našla zbog jezične podjele, zbog koje se spominjala i mogućnost da se Belgija raspadne. Dao je ostavku u srpnju iste godine da bi sada ponovno došao na čelo vlade.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
BanovinaHrvatska
22:12 26.11.2009.

puno ljudi nezna da je Belgija bila vec nekolliko puta u ozbiljnoj krizi. Flamaci (Vlaanderen) cine preko 60% stanovnistva i moze se reci isti su narod i jezik ko Nizozemski dok Valonci (Valonie) cine 40% stanovnistva pricaju Francuskim jezikom i puno su siromasniji i vuku vecinu novca za poticaje subvencije itd. Belgija bi se po mnogima vec odavno raspala da nije Brisela, jer se on nalazi u Flamanskom dijelu drzave ali u Njemu je vecina oko 80% frankofona. I ti jeproblem. Znaci nije BiH jedinstven primjer nemogucnosti dvaju i vise naroda da skladno zive. Jedini primjer u Evropi je Svicarska a u ostalim EU drzava je bilo ili jos ima velikih razlika pa i problema medju nacijama ( Baskija,Skotska, Irska, Corsica, Sardinija, Katalonija, Wels, Juzni Tirol, Farski otoci itd,). I zato se mi Hrvati koji smo iz BiH i koji vucemo korijenje iz Bih netrebamo stiditi svoje domovine nego otvoreno pomagati braci Hrvatima a posebno sada kad im sistematski brane u Bosni i Hercegovini Hrvatski unutarnjoregionalni teritorij to jest treci entitet koji je standard u svijetu. Naravno da nam pokusavaju objasniti kako zahtjev za trecim entitetom nije dobar, da nije dobar za Bosnjake mozda ali za Hrvate jest. Vjera u boga i Hrvatska sloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije