Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubrzani trend

Zbog rekordnog topljenja arktičkog leda prijete nam ekstremne zime

arktik
AFP/PIXSELL
13.09.2012.
u 21:50

Klimatski stručnjaci napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika dio trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi imati ozbiljne posljedice po vremenske prilike u Europi i SAD-u.

Arktički led se topi zapanjujućom brzinom, te mu je opseg trenutno najmanji ikad zabilježen u zadnjih 30-ak godina od kada se mjeri satelitskim putem, upozorili su klimatski stručnjaci, koji se slažu da ovo nije kratkotrajna pojava. Napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika dio trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi imati ozbiljne posljedice po vremenske prilike u Europi i SAD-u. Rekordno topljenje arktičkog leda vjerojatno će uzrokovati i ekstremne zime.

>>Europa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polutki bit će još toplije

Velika smanjenja ledenih površina sigurno će snažno utjecati na visinske vjetrove koji upravljaju vremenskim prilikama u Europi. 

Godinama klimatski stručnjaci istražuju utjecaj topljenja arktičkog leda na vremenske prilike. Svjesni su da je to pitanje vrlo složeno i napominju da je tek u novije vrijeme predmet ozbiljnih istraživanja. Neuobičajene hladnoće već su zabilježene 2010. i 2011. godine kada su velike snježne oluje pogodile dio Europe i istočnu obalu SAD-a.

Prema nekim prognozama Arktik bi mogao ostati bez leda do 2080. godine, one najcrnje pak govore da bi se to moglo dogoditi i puno ranije. 

>>Led u Arktičkom oceanu srušio novi rekord, nikad manji

– Promjena je veća nego što smo mogli zamisliti prije 20 ili čak 10 godina. Iznenadila nas je pa moramo prilagoditi i naše razumijevanje sustava i našu znanost  – rekao je direktor Norveškog polarnog instituta Kim Holmen. Njegov kolega Edmond Hansen smatra da je ovogodišnje otapanje čak najveće u posljednjih 1500 godina.

Ključne riječi

Komentara 37

IV
Ivo34575
22:29 13.09.2012.

priroda se uvijek na kraju pobrine da uništi svog zagađivača.

ZE
zelpet
23:02 13.09.2012.

prvo otapanje pa zime luda kuća je to

OB
-obrisani-
22:10 13.09.2012.

pitajte čačića, jel to kriv hdz-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije