Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zbog ratnog zločina Stevan Budač provest će 3 godina i 10 mjeseci u zatvoru

Radi zastrašivanja ispaljivao je projektile i tromblonske mine na kuće civila, izmučene i krvave ih vozio kroz sela kako bi zastrašio ostale, pa ih nakon toga vodio u zatvor...
18. ožujka 2020. u 15:26 1 komentara 987 prikaza
Stevan Budac
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL

Zbog ratnog zločina nad civilima u Baranji, Stevan Budač "odležat" će tri godine i deset mjeseci zatvora. Odlučio je tako Vrhovni sud i time potvrdio lanjsku presudu osječkog suda. Budač je, inače, uhićen 2018. u Rumunjskoj, dok je plovio brodom pod srpskom zastavom. Njemu i još devetorici suđeno je u odsutnosti prvi put 2002., i tada je kažnjen s 15 godina zatvora, ali viši je sud takvu presudu ukinuo. U novom, razdvojenom postupku, tužitelj je "znatno smanjio radnju počinjenja djela" koja se Budaču stavlja na teret.  

- Optuženik je osuđen zbog nečovječnog postupanja 1991. prema civilnom stanovništvu. Lišavao je slobode civilne stanovnike i privodio ih na ispitivanje gdje su zlostavljani. Radi zastrašivanja ispaljivao je projektile na kuće tih civila. Jednog je civila lišio slobode i nakon višesatnog premlaćivanja, izmučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo. Potom je odveo civila da ga takvog vide supruga i sin pa ga odvezao u zatvor. Radi zastrašivanja je na kuću drugog civila ispalio tromblonsku minu - stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Stevan Budač Blaža kazna Stevanu Budaču 3,5 godina za zločin nad civilima u Baranji

Kao olakotno, sud je cijenio da optuženik ranije nije osuđivan, što je 1991. imao tek 24 godine i u međuvremenu je postao otac troje djece. Na kaznu je utjecalo i znatno smanjenje radnji počinjenja djela.

- Procjena je suda da se svrha kažnjavanja može postići i ublaženom kaznom zatvora u trajanju tri godine i deset mjeseci. Ova kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama - zaključuje Vrhovni sud.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • darkofu:

    pupijeva elita ,mu dodijelila tu sramotnu presudu.gamad