Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna presuda

Zbog ratnog zločina Stevan Budač provest će 3 godina i 10 mjeseci u zatvoru

Stevan Budac
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
18.03.2020.
u 15:26

Radi zastrašivanja ispaljivao je projektile i tromblonske mine na kuće civila, izmučene i krvave ih vozio kroz sela kako bi zastrašio ostale, pa ih nakon toga vodio u zatvor...

Zbog ratnog zločina nad civilima u Baranji, Stevan Budač "odležat" će tri godine i deset mjeseci zatvora. Odlučio je tako Vrhovni sud i time potvrdio lanjsku presudu osječkog suda. Budač je, inače, uhićen 2018. u Rumunjskoj, dok je plovio brodom pod srpskom zastavom. Njemu i još devetorici suđeno je u odsutnosti prvi put 2002., i tada je kažnjen s 15 godina zatvora, ali viši je sud takvu presudu ukinuo. U novom, razdvojenom postupku, tužitelj je "znatno smanjio radnju počinjenja djela" koja se Budaču stavlja na teret.  

- Optuženik je osuđen zbog nečovječnog postupanja 1991. prema civilnom stanovništvu. Lišavao je slobode civilne stanovnike i privodio ih na ispitivanje gdje su zlostavljani. Radi zastrašivanja ispaljivao je projektile na kuće tih civila. Jednog je civila lišio slobode i nakon višesatnog premlaćivanja, izmučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo. Potom je odveo civila da ga takvog vide supruga i sin pa ga odvezao u zatvor. Radi zastrašivanja je na kuću drugog civila ispalio tromblonsku minu - stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Kao olakotno, sud je cijenio da optuženik ranije nije osuđivan, što je 1991. imao tek 24 godine i u međuvremenu je postao otac troje djece. Na kaznu je utjecalo i znatno smanjenje radnji počinjenja djela.

- Procjena je suda da se svrha kažnjavanja može postići i ublaženom kaznom zatvora u trajanju tri godine i deset mjeseci. Ova kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama - zaključuje Vrhovni sud.

Komentara 1

DA
darkofu
23:16 18.03.2020.

pupijeva elita ,mu dodijelila tu sramotnu presudu.gamad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije