Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme na sjeveru kontinenta

Zbog pucanja brane na rijeci Rur u Njemačkoj prijete nove poplave, broj poginulih raste

poplave u Njemačkoj
Foto: REUTERS
1/9
17.07.2021.
u 15:53

Broj žrtava nevremena u Njemačkoj se povećava. Stradalo je najmanje 135 osoba. Pucanje brane na rijeci Rur prijeti novim poplavama.

Najmanje 135 osoba stradalo je od posljedica katastrofalnog nevremena i poplava u pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Spasilačke ekipe stalno pronalaze mrtve u podrumima kuća. Njemačko ministarstvo obrane proglasilo je vojni alarm u slučaju katastrofe, uzrokovane nevremenom na zapadu Njemačke. Više od 850 vojnika angažirano je na pružanju pomoći i njihov broj se stalno povećava, piše Deutsche Welle.

Dramatična situacija zbog pucanja brane na rijeci Rur

Zbog obilnih padalina došlo je do pucanja brane na rijeci Rur u Ophovenu u okrugu Heinsberg na krajnjem zapadu Njemačke. Prema informacijama WDR-a, spasioci su sinoć započeli evakuaciju stanovništva u dijelu grada Wassenberg. 700 stanovnika je izvedeno na sigurno. Strahuje se da bi mogla biti poplavljena i mjesta Effeld i Steinkirchen. Tamo živi gotovo 1600 ljudi. Tamošnji stanovnici pak još nisu evakuirani i spasilačke snage prate stanje na terenu. Izvor rijeke Rur je u Eifelu i ona se ulijeva u rijeku Maas kod Roemonda u Nizozemskoj gdje je također u mnogim dijelovima uz rijeku Maas uvedeno izvanredno stanje, između ostalog i u gradu Maastrichtu.

Prema izvještaju WDR-a, kako je izjavio gradonačelnik Marcel Maurer, razlog je što su na mjestu gdje se Rur ulijeva u Maas zatvorene ustave na kanalima na nizozemskoj stran. Gradonačelnik je, kako stoji u izvještaju, u kontaktu s Nizozemcima kako bi se ustave u svakom trenutku mogle ponovo otvoriti da voda otiče.

Predsjednik Steinmeier obilazi pogođena područja

Njemačka kancelarka Angela Merkel se o aktualnom stanju na ugroženom području informirala putem video konferencije s Koordinacijskom grupom Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije. Prema izjavi glasnogovornice savezne vlade, na sastanku su bili i pokrajinski premijer Armin Laschet i ministar unutarnjih poslova Herbert Reul (obojica iz CDU-a). Merkel je obećala kratkoročnu i dugoročnu podršku savezne vlade ljudima pogođenim u poplavljenim područjima.

Savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier će tijekom dana obići okrug Rhein-Erft, koji je oluja posebno pogodila. Prema podacima pokrajinske vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije, predsjednik Steinmeier i pokrajinski premijer Armin Laschet posjetit će danas i Erftstadt, gdje su u bujicama uništene brojne kuće i automobili. Steinmeier želi steći uvid o situaciji na terenu i obaviti razgovore s vatrogasnim službama i spasilačkom ekipama.

Ključne riječi

Komentara 11

KR
Krotila
18:41 17.07.2021.

Predsjedniće,pošaljite u ispomoć par tisuća vojnika.

XA
xaron
21:28 17.07.2021.

Da se ovo desilo na Balkanu, Zapadni mediji bi ismijavali zaostale primitivne drźave koje nisu u stanju ništa uraditi kako vqlja, a gledaj sad ovo. Ipak se Zapad “snašao”, optuźili su globalno zagrijavanje ( ko oni nisu krivi-višasila).

VL
????
14:15 18.07.2021.

Njemačka? Ovo više izgleda kao Afrika sa strujom, no mobilni signal je i u Africi bolji nego u Njemačkoj i to kad nema poplava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije