Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTRA IMA SEKSA!

Zbog prostih riječi zabranili – rječnik!

rječnik
27.01.2010.
u 13:26

Školska oblast u južnoj Kaliforniji zabranila je za upotrebu u školama deseto izdanje poznatog rječnika Merriam-Webster jer se jedan roditelj požalio na definiciju termina 'oralni seks'.

U dugoj i slavnoj povijesti najpoznatije američke leksikografske tvrtke Merriam-Webster (George i Charles Merriam su 1847. nastavili rad slavnog jezikoslovca Noaha Webstera koji je 1828. objavio "An American Dictionary of English Language"), ovakav slučaj  još se nije dogodio, ali je, s obzirom na američku sklonost hipokriziji i površnom moraliziranju, to bilo samo pitanje vremena.

Deseto izdanje Merriam-Websterovog rječnika koje se koristilo u četvrtom i petom razredu (dob učenika 9 i 10 godina) povučeno je iz upotrebe u školskoj oblasti Menifee Union zbog bojazni da "seksualno eksplicitna" odrednica u rječniku "nije prigodna za djecu te dobi".

Ono što je jednom od roditelja zasmetalo je odrednica koja "oralni seks" definira kao "oralnu stimulaciju genitalija", što je, je li, previše eksplicitno za četvrtaše i petaše, i rječnik je uklonjen sa školskih polica.

- Teško je sjediti i čitati rječnik, ali mi ćemo nastaviti tražiti i druge previše eksplicitne stvari - rekla je glasnogovornica školske oblasti Betti Cadmus i dodala kako "to jednostavno nije prigodno za tu dob."

Neki roditelji, poput Randyja Freemana (učitelja u osnovnoj školi, oca četvero djece), podržali su odluku da se privremeno zabrani rječnik "koji možda jest prestižni rječnik koji se koristi prilikom natjecanja u spellingu (sricanju), ali mogu zamisliti da unutra ima riječi koje zabrinjavaju". Drugim roditeljima je, pak, pao mrak na oči, kao Emanuelu Chavezu (čija su djeca u drugom i šestom razredu).

- Cenzura u školi, ma dajte! Ako tako krene, onda će jedini rječnik u školskoj knjižnici ostati "Rječnik Berta i Ernieja" (dječji rječnik s popularnim likovima iz "Ulice sezama"). Ako djeca naiđu na takve stvari, na roditeljima je da im ih objasne na njihovoj razini, rekao je Chavez.

Članica školskog odbora Rita Peters postavila je pitanje zašto je žalba samo jednog roditelja bila dovoljna da se rječnici povuku s polica.

- Ako ćemo povlačiti knjigu zato što u njoj ima nešto o oralnom seksu, onda svaku knjigu u knjižnici u kojoj ima toga treba povući. Standard mora biti konzistentan, a ne da nam rodittelji određuju postupke, objasnila je Peters.

A mi se ne možemo ne zapitati što bi bilo ako bi se netko od roditelja požalio i na jednu iznimno popularnu i poznatu knjigu koja sadrži neke vrlo zaniljive dijelove o Sodomi i Gomori, da ni ne spominjemo što su Lotove kćeri radile svojem ocu...

Komentara 3

Avatar punkufer
punkufer
11:35 29.01.2010.

U kakvom mi to svijetu živimo? U takvom da je nemoral normalna stvar i da se nitko više ne smije pobuniti protiv nečega što je neprimjereno za djecu??? Pogledajte malo novinske kioske - pornografija je na vidljivom mjestu, dostupna ii maloj djeci. I to je normalno???? I onda se čudimo dječjem huliganizmu, dječjim trudnoćama, dječjoj narkomaniji i dječjem nasilju. A novinar Fančović je svoju nekulturu, neobrazovanost i prizemnost dokazao zaključkom članka.

DU
Deleted user
13:51 27.01.2010.

Meni osobno pak najdraži novi naziv za \"Oval Office\" u Bijeloj Kući koji se nakon nestašluka Clintona stao nazivati \"Oral Office\"!

ZA
Zagrebas
14:01 27.01.2010.

Oblast? Marko bi se trebao brzo oporaviti da ne dobije otkaz. Kao i njegov lektor, ako uopce postoji u vecernjem :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije