Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Kredit u 'švicarcima': Zbog nezakonite kamate banka klijentu mora vratiti novac

švicarski franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
23.02.2015.
u 20:55

Banci je naloženo da tužitelju isplati iznos od 5.924,52 CHF u kunskoj protuvrijednosti te pripadajuća zatezna kamata.

Općinski sud u Zaboku donio je nepravomoćnu presudu u kojoj je usvojio tužbu klijenta i naložio banci povrat nezakonito preplaćenih kamata na stambeni kredit, kazao je za Varaždinske vijesti regionalni koordinator Udruge franak Marijan Petruša.

Prvostupanjskom presudom sud je utvrdio da je ništetna i bez pravnog učinka odredba u Ugovoru o kreditu kojom je ugovoreno da je redovna kamatna stopa promjenjiva, a utvrđuje se Odlukom kreditora.

Banka jednostrano mijenjala kamatnu stopu

Banci je naloženo da tužitelju isplati iznos od 5.924,52 CHF u kunskoj protuvrijednosti te pripadajuća zatezna kamata. Sud je utvrdio da se kamatna stopa, koja je po sklapanju ugovora kredita bila 4,20 posto, mijenjala jednostranom odlukom banke i da se o tome nije pregovaralo.

Udruga Franak je na svom Facebook profilu o ovom slučaju napisala da je "dobivena prvostupanjska presuda u privatnom sudskom procesu protiv banke zbog nezakonite kamate".

Cijeli članak pročitajte OVDJE

>>Ne popuste li bankari, možemo prestati plaćati rate kredita

>>Udruga Franak: Tri opcije kako riješiti problem s kreditom

>>HUB nudi dva rješenja, u oba dužnik gubi stan

Komentara 9

Avatar Daruvar_
Daruvar_
22:18 23.02.2015.

Vraćajte pare, majku li vam bankstersku!

CR
crocro
21:34 23.02.2015.

Banke su došle sa svojim prijedlozima koji su sročeni u imperativu. Time su pokazale bahatost i jednostanost u rješavanju problema. Udruga Franak ne smije dopustiti da je rasloje i razjedine i na taj način "razbiju" tijelo udruge. Ako banke čvrsto ostanu na jednostranim imperativnim zahtjevima a dobro znaju da gube sudske procese s dužnicima, onda će rješenje trebati biti da se pojedinačno podnose tužbe protiv banaka jer je sve više tužbi prihvaćeni i dužnici su dobili presude. Danas piše da je i u Zaboku donesena prvostupanjska presuda u korist klijenta banke. Time se udruga Franak treba rukovoditi, a ako su bankari tvrdoglavi gurajući glavu u pijesak i samo štiteći svoje interese, onda treba masovno krenuti s tužbama. Oni bi dužnicima oduzeli nekretnine ali dopustili da u njima borave i od njih napravili psihičke slučajeve. Katastrofalan prijedlog bankara. Ali vidjeti će mo tko će izvući deblji kraj.

IV
Ivanveliki
22:02 23.02.2015.

Napokon malo pravde s tim kreditima! Trebaju svi tako s njima na isti način, pa nek banke plaćaju i troškove suda, a bit će ih u tom slucaju poprilično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije