Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužiteljstvo traži uvjetnu kaznu

Zbog priloga o migrantima novinarki prijetio ubojstvom, a sam je hrvatski emigrant u Belgiji

Maja Sever
Foto: Igor Kralj/Pixsell
16.09.2020.
u 09:17

Novinari i druge javne osobe često su zbog svog rada izloženi prijetnjama, poglavito na društvenim mrežama

J... ti mater, kurvo jugomasonska. Ako želiš živjeti s crncima, idi u Englesku, Francusku ili SAD, a nemoj promicati masonsku multikulti politiku u Hrvatskoj. Na tisuće Hrvata napušta zemlju, a ti, kurvetino jedna, praviš reportažu o azilantu koji otvara restoran u Hrvatskoj. Doći će dan kada ćemo te smaknuti, smeće jedno!”, odvratne su riječi koje je 29. listopada 2017. u 23.58 na profilu na Facebooku Maje Sever, novinarke Hrvatske radio-televizije, napisao Željko J. (53).

I zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv njega podiglo optužnicu kojom ga tereti da je ozbiljno prijetio drugoj osobi da će je usmrtiti, odnosno da je prijetio novinarki povezano s njezinim poslom. Željko J., koji je sve negirao, novinarki je prijetio jer je bio, kako se navodi u optužnici, revoltiran njezinim novinarskim prilogom koji je objavljen u središnjem Dnevniku. Prilog se bavio migrantom iz Nigerije koji je u Hrvatskoj uspio stvoriti novi život, steći prijatelje, naći posao...

Paradoks cijele priče je i da je Željko J., što proizlazi iz njegovih osobnih podataka, hrvatski emigrant u Belgiji. Tamo ima prijavljeno boravište, a po struci je politolog. Tužiteljstvo predlaže i da ga se uvjetno kazni s osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine u skraćenom postupku, odnosno u postupku u kojem bi mu sudac bez vođenja rasprave na temelju kaznene prijave i dokaza predloženih u njoj izrekao presudu. U slučaju da sud smatra da se umjesto skraćenog postupka treba provesti glavna rasprava, tužiteljstvo također traži da se Željka J. uvjetno kazni, no u tom slučaju predlaže uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Novinari, kao i druge javne osobe, često su zbog svoga rada ili istupanja u javnosti izloženi prijetnjama, poglavito na društvenim mrežama. No većina onih koji dobiju prijetnje, rijetko to prijave policiji jer smatraju da su to samo ružne riječi koje se neće pretvoriti u ista takva djela. To je pogrešan stav, jer nitko nema pravo drugoj osobi prijetiti ubojstvom ni zbog čega, a ponajmanje zbog posla koji ta osoba obavlja ili stavova koje zastupa.

– Prijetnju sam prijavila jer negdje moramo povući granicu. Jedna stvar su negativne kritike, a drugo je nekome prijetiti ubojstvom. Ne želim nikome zlo, no smatram da nije normalno da nekome prijetite da ćete ubiti njega ili njegovu obitelj. Granica negdje mora postojati jer ne može biti normalno, kao što je postalo, da se nekome prijeti ubojstvom. Policiji sam dala izjavu i kasnije su me obavijestili da su oni i tužiteljstvo odlučili ići u kazneni progon te osobe – kazala je Maja Sever

Ključne riječi

Komentara 19

AS
ante_slavonac
10:09 16.09.2020.

zašto tužiteljstvo nije podnijelo prijavu kada je Maja lagala o migrantu i njegovoj kćerki javno i to na nacionalnoj tv????????????

OK
okozaoko
10:13 16.09.2020.

Kako itko može stavljati znak jednakosti između hrvatskih emigranata i ilegalnih migranata - pacifista?!!

Avatar Vukomerec
Vukomerec
10:32 16.09.2020.

DORH je trebao podignuti optužnicu protiv Maje Sever zbog laganja milijunskom gledateljstvu o nepostojećoj optužnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije