Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Zbog prelaska na DVB-T2 standard građani će morati kupovati nove televizore ili prijamnike

daljinski, televizor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.03.2016.
u 08:53

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je kako Hrvatsku očekuje prelazak na standard DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je kako Hrvatsku očekuje prelazak na DVB-T2 standard nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, a to se ne bi trebalo dogoditi prije 2019. godine. 

Za građane to znači da će u razdoblju od 2019. do 2021. godine trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu ili će morati kupiti nove televizore koji podržavaju DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja. 

– U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, koja će definirati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sustav, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sustav u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019. – objavio je HAKOM na svojim stranicama

Objašnjavaju kako zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju. 

– Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u razdoblju do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike – pojašnjavaju u HAKOM-u. 

– Istodobno sa strategijom pripremit će se i nova inačica preporuke o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB - Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Predviđa se jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal s H.265/HEVC sustavom kodiranja. Ak građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u razdoblju  od 2019. do 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti – objavio je HAKOM.

>> U pet godina opet po nove TV prijamnike

>> Dolazak Netflixa koristan za razvoj tržišta elektroničkih komunikacija 

Komentara 72

SS
simpatican.simpa
09:35 25.03.2016.

Sramota, još jedna u nizu priča, namet koji žele prebaciti na leđa običnih građana. Kako su nas samo maltretirali s prijašnjom digitalizacijom, koje nauke, strke, da je to zadnji krik tehnike, a ispalo da nije. Slika bila losa, prekidao signal,al, a kad si gledao npr. Slovence njhovi kanali imaj HD signal, slika super.. Kakvi su to naši strateški vizionari ? Zašto da mi to plaćamo, zašto da uopće plaćamo TV pretplatu , treba referendum i građani će odlučiti, zašto da financiramo nesposobne uhljebenike. Nikako da se ugledamo na razvijene države iz našeg susjedstva, stalno smišljavamo toplu vodu.

MA
MarioG
09:26 25.03.2016.

Prešli smo na DVB-T pa opet nikakve koristi. Glavna nacionalna televizija i dalje emitira program loše tehničke kvalitete. Izgleda da im milijarda kuna nije dovoljna za bolju opremu. A danas svaki smarthphone snima u HD formatu.

DO
dobarsavjet
09:15 25.03.2016.

Što će reći onaj koji to ne promjene i ne kupi novi televizor, nego ostane na satelitskom programu neće morati plaćati preplatu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije