Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulična akcija na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Zbog predrasuda tek jedno od šest silovanja bude prijavljeno

akcija silovana
B.a.b.e.
25.11.2009.
u 13:25

Sram i strah od reagiranja okoline i tradicionalni mit o silovanju da je žrtva sama kriva žene sprečava da nasilje prijave, a time su dvostruko izvrgnute nasilju.

Lutke na napuhavanje posjednute na klupe Cvjetnog trga, a uz svaku plakat s autentičnom pričom o brutalnom silovanju. To je jutrošnja ulična akcija “Silovana” kojom udruga B.a.b.e. obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Od šest silovanja u Hrvatskoj, prijavi se samo jedno. Sram i strah od reagiranja okoline i tradicionalni mit o silovanju da je žrtva sama kriva žene sprečava da nasilje prijave, a time su dvostruko izvrgnute nasilju – rekla je mr. sc. Suzana Kunac iz B.a.b.a. Iako kazneni zakon žrtvama jamči mnoga prava, analiza 56 presuda prikazuje da suci podliježu predrasudama, ne osiguravaju zaštitu žrtava već je dovode u situaciju sekundarne viktimizacije - kroz duljinu postupka, susrete s počiniteljem itd., tvrde B.a.b.e.

U dvije osuđujuće presude za silovanje u braku izrečena je kazna od 1,5 godine te jedinstvena kazna - i to za dva kaznena djela - od godine dana uz dvogodišnji rok kušnje i obvezno psihijatrijsko liječenje na slobodi. U slučajevima kad počinitelj nije bračni partner izrečene kazne su u prosjeku u rasponu između pet i 12 godina, dok je prosjek pet do osam godina zatvora. Silovanju u braku prilazi se s više nepovjerenja, ustvrdili su stručnjaci udruge.

Akciji su se pridružili neki predsjednički kandidati, pa je Ivo Josipović kazao da se kazne za silovatelje mogu podići, ali to nije rješenje, te da ono leži u učinkovitom pravosuđu.

– Važnije je da svaki silovatelj dospije u zatvor i da žene budu zaštićene, a ne da u postupku opet budu silovane – kaže Josipović.

Vesna Pusić ustvrdila je da je tolerancija na nasilje u našem društvu visoka, a da zakon koji predviđa novčanu kaznu za nasilje u obitelji ne može biti dobar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije