Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna na Kordunu

Zbog pravih piramida smeća na Babinoj gori blokirat ćemo D1

babina
kristina štedul fabac/pixsell
31.01.2011.
u 16:47

Najave blokade cesta podsjećaju me na Plitvice i godine za koje nitko ne želi da se ponove. Suludo je da ovo postaje nacionalno pitanje, kaže Maradin

Blokirat ćemo cestu D1 da bismo upozorili Ministarstvo zaštite okoliša, koje odlučuje o studiji utjecaja na okoliš za Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, da su mještani protiv te lokacije. Skupili smo 2500 potpisa ljudi iz Tušilovića, Vukmanićkog Cerovca, Popović Brda i svih okolnih naselja čiji će životi biti ugroženi ako mjerodavni odobre da se na Babinoj gori sagradi novi Ilovac, ispričali su nam Ivica Radočaj i Željko Obradović, mještani Vukmanićkog Cerovca, od čijih je domova potencijalno odlagalište udaljeno svega 700 metara. Posljednje četiri godine sakupljaju dokaze, stručna istraživanja, jedno od njih platila je i Jamnica, kako bi dokazali da Babina gora leži na nalazištu pitke, mineralne i termalne vode, da je riječ o velikom šumskom području bogatom vodom te pješčanom tlu, sve suprotno rezultatima istraživanja koji su objavljeni u studiji.

Prikupljeni dokazi

Skraćena verzija studije koju su dobili na uvid, tvrde, namjerno je nejasna i nepotpuna.
– Da nismo sami istraživali, lako bi nas zavarali. Babinu su goru okarakterizirali gotovo kao pustinju, bez vode, s glinenim tlom, a šumu kao područje niskog raslinja. Ovdje ima vode napretek, a nisko je raslinje nastalo zato što su prije pet godina porušili ogromne bukve na 50 hektara brda gdje će biti Centar. Vjerujemo da čitavu priču o gradnji sličnih centara u Hrvatskoj, jer većina će se graditi uz izvorišta pitke vode, ‘'guraju'’ strane multinacionalne kompanije kojima je u interesu zagaditi tuđu vodu kako bi prodavali svoju – smatra Željko Obradović.

Ivica Radočaj kaže da se svi mogu iseliti ako sagrade centar, jer će otpadne vode koje tamo nastanu u procesu prerade otpada zagaditi vodu i zemlju. – Županija proizvodi malo smeća, najmanje u zemlji, a lokacija na Babinoj gori toliko je velika da se na njoj može sagraditi 14 Keopsovih piramida, prostor je stotinu puta veći od potrebe županije – objasnio je Obradović.

Povratak u 1991.

Marinko Maradin, županijski pročelnik za zaštitu okoliša, kaže da ga najave blokade cesta podsjećaju na Plitvice i godine za koje nitko ne želi da se ponove. Dodao je da je loše i suludo što neki Babinu goru pretvaraju u nacionalno pitanje.

– Ovo je europski model gospodarenja otpadom koji nije štetan za okoliš, a čitav je posao transparentan – kazao je Maradin.

Komentara 6

OB
-obrisani-
17:19 31.01.2011.

ako stanovnici nece --onda ih i poslusajte???????

RI
Ringo
17:39 31.01.2011.

Imate i druge metode osim blokade ceste. Ako sam na išta alergičan onda je to blokada ceste bez obzira o komu se radilo.

Avatar kanonik
kanonik
17:40 31.01.2011.

Živim 500 metara od smetišta,Ono je dosta dobro uređeno i svaki dan se sanira,nije uvijek bilo tako,prava sanacija se tek očekuje ,moram ipak reći da je i to mnogo bolje nego ono što sam vidio na putu između Kostajnice i Siska ,to je problem a ne uredno smetište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije