Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
farmer Bošnjaković:

Zbog povećane kiselosti mlijeko neće ni za bioplinsko postrojenje

mlijeko,portal
Daniel Kasap/PIXSELL
14.03.2013.
u 09:00

Vindija koja je otkupljivala mlijeko s njegove farme od 50 krava muzara već neko vrijeme ne odvozi mlijeko, a unazad desetak dana čak ni ono sumnjivo koje se cisternama odvozi u bioplinsko postrojenje

Milan Bošnjaković iz Šarengrada polako rasprodaje svoju stoku jer vidi kako u Hrvatskoj nema budućnosti za govedarstvo. Vindija koja je otkupljivala mlijeko s njegove farme od 50 krava muzara koja je nekada isporučivala i tisuću litara mlijeka dnevno, već neko vrijeme ne odvozi mlijeko, a unazad desetak dana čak ni ono sumnjivo koje se cisternama odvozi u bioplinsko postrojenje u Tordincima za proizvodnju struje.

- Rekli su mi da u mlijeku ima više kiselosti nego što je dozvoljeno pa mi svaki dan ostane 600 litara mlijeka jer eto, nije dobro ni za proizvodnju struje. Ne znam odakle ta povećana kiselost kada hranu nabavljam kod Vindije, odnosno prelamamo za otkupljeno mlijeko. Ako je kiselost nastala od neispravne hrane, valjda su oni krivi za to, a ne ja. Ja od njih kupujem kilogram smjese po 3,2 kune, a oni od mene litru mlijeka 2 do 2,40 kuna pa sada ti vidi računicu. Izgleda mi da nema druge nego rasprodati ovo stoke što je još ostalo. Lani sam prodao 70 grla, krava, teladi i junadi i sada mi je još ostalo 50 goveda. Prodat ću ih po 4 kune za kilogram pa netko tko misli da može živjeti od mljekarstva, može dobiti kravu za 1 500 do 2 000 kuna, a to je daleko ispod cijene jer smo krave kupovali po toliko eura - kaže Milan Bošnjaković, a njegov otac Zdenko dodaje kako su napravili reprogram za kredit 2,5 milijuna kuna što su ga dobili za izgradnju farme, a koji sada ne mogu otplaćivati.

Iz nove farme već su iselili preostale krave u staru i manju staju jer su manji troškovi. Bošnjakovići dodaju kako je djelatnik Vindije bio u prošli ponedjeljak i uzeo uzorak i već na veće javio da je mlijeko pozitivno na aflatoksin i od onda ga ne odvoze čak ni u bioplinski pogon.

>> U otkup vraćeno 47 posto mlijeka, odnosno 740.572 litre dnevno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije