Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANIKA U BATINI Vodostaj Dunava visok čak 550 centimetara, vikendaši u čizmama

Zbog poplave sele namještaj

15.04.2009.
u 16:56

Jedino u visokim gumenim čizmama Ivan Ratkajevac iz Belog Manastira može doći do svoje vikendice na Zelenom otoku u Batini, a zbog vodostaja Dunava od 550 centimetara i ostali vikendaši muku muče s vodom koja im je sada već došla do pragova kuća za odmor.

Strah nas je kiša
– Jučer je još bilo dobro, ali danas je već jedan centimetar vode u kući. Sav namještaj smo premjestili na gornji kat, a najveći nam problem zadaju brodovi koji prave valove, pa se voda još više diže i ulazi nam u vikendice – kazao nam je Ivan Ratkajec, koji se na Zelenom otoku odmara već 25 godina. Dodao je kako je najgore bilo 2002., kada im je voda poplavila cijelo prizemlje kuće, a velika poplava pamti se i 2006. godine, kada je vodostaj rijeke bio čak 750 centimetara.

– Nadamo se da više neće rasti, a strah nas je i kiša jer ako počnu padati na ovako visokom vodostaju, tada će se morati proglasiti izvanredno stanje – požalio nam se dugogodišnji vikendaš.

Josip Takač, koji u Batini ima vikendicu 20-ak godina, kaže da je već naviknut na visoki vodostaj rijeke u ovo doba godine.

– Čudi nas samo što je već desetak dana vodostaj toliko visok, no to nas ne ometa da obavljamo svakodnevne poslove i pripremamo se za turističku sezonu. Navikli smo na ovakvo stanje, ali bi nam ipak bilo bolje da se Dunav smiri – našalio se Takač.

Još nije alarmantno
Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek, kaže kako je trenutačno vrh vodnog vala te kako će Dunav sljedećih nekoliko dana stagnirati, a nakon toga bi razina vode trebala početi opadati.

– Provodimo redovne mjere, a svi nasipi kraj Dunava prekriveni su dežurnim službama. Vodostaj je visok zbog topljenja snijega na Alpama, a opasnost će nastati ako počnu padati velike količine oborina zbog kojih će voda rasti – upozorava Đuroković te napominje da situacija još nije alarmantna.

I vodostaj Dunava kod Vukovara je visok, a jučer je iznosio 508 centimetara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije