Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Zbog pokolja u Srebrenici uhićen Slovenac

kos
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
20.04.2010.
u 11:51

Franc Kos bio je pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda vojske Republike Srpske.

Na graničnom prijelazu Bajakovo oko ponoći na utorak uhićen je slovenski državljanin Franc Kos, kojeg se tereti da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske sudjelovao u genocidu na području Srebrenice u srpnju 1995. godine. Uhićen je prema Interpolovoj tjeralici raspisanoj na zahtjev BiH.

– U autobusu srbijanskih registracijskih pločica pokušao je ući u Hrvatsku. Policajcima je pokazao dokumente na ime Franc Kos, ističući da je slovenski državljanin – rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske županije Krunoslav Žgela.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Jadranka Kurbel odredila mu je ekstradicijski pritvor u Osijeku u trajanju od 45 dana. Maksimalan rok u kojem bi Kos mogao biti izručen BiH iznosi 45 dana. Franc Kos rođen je 1966. u Celju, a kako se navodi na stranici Interpola, posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo. Po navodima medija u BiH, Kos je tijekom rata bio poznat i po nadimcima Slovenac ili Žuća a spominjan je i u brojnim izjavama i istragama kada je u pitanju zločin u Srebrenici. Neslužbeno se navodi da je posljednjih godina Kos živio u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.

Komentara 135

OB
-obrisani-
14:01 20.04.2010.

DzonVejn pravi si Slovenac!

OB
-obrisani-
15:27 20.04.2010.

xx71_04 a ti pričaj svom dedi partizanu o tome tko je spreman za istinu i istine!!!

SA
samodesno
17:37 20.04.2010.

Dode maca na vratanca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije