Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zbog pokolja u Srebrenici uhićen Slovenac

Franc Kos bio je pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda vojske Republike Srpske.
20. travnja 2010. u 11:51 135 komentara 78 prikaza
kos
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na graničnom prijelazu Bajakovo oko ponoći na utorak uhićen je slovenski državljanin Franc Kos, kojeg se tereti da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske sudjelovao u genocidu na području Srebrenice u srpnju 1995. godine. Uhićen je prema Interpolovoj tjeralici raspisanoj na zahtjev BiH.

– U autobusu srbijanskih registracijskih pločica pokušao je ući u Hrvatsku. Policajcima je pokazao dokumente na ime Franc Kos, ističući da je slovenski državljanin – rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske županije Krunoslav Žgela.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Jadranka Kurbel odredila mu je ekstradicijski pritvor u Osijeku u trajanju od 45 dana. Maksimalan rok u kojem bi Kos mogao biti izručen BiH iznosi 45 dana. Franc Kos rođen je 1966. u Celju, a kako se navodi na stranici Interpola, posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo. Po navodima medija u BiH, Kos je tijekom rata bio poznat i po nadimcima Slovenac ili Žuća a spominjan je i u brojnim izjavama i istragama kada je u pitanju zločin u Srebrenici. Neslužbeno se navodi da je posljednjih godina Kos živio u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas