Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snizio ga S&P

Zbog pada rejtinga HDZ i Laburisti tražili stanku u Saboru

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.01.2014.
u 11:08

Uime Hrvatskih laburista Branko Vukšić podsjetio je da je ova vlada u Planu 21 obećavala reforme, no nema ih. – Dakle, kolegice i kolege, krajnje je vrijeme da nam Vlada prestane prodavati maglu – jasan je Šuker.

Zbog odluke Agencije Standard & Poor's da snizi dugoročni kreditni rejting Hrvatske sa BBB-+ na BBB-stabilan, saborsko jutros počelo je zahtjevom za stanku HDZ-a i Hrvatskih laburista. HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da agencija nikada nije dala jasnije obrazloženje za takvu odluku.

– Nikad nije bilo ovako jezgrovito obrazloženje zašto se to radi. Zato da ne bi bilo politikantstva i kako je to hir ili priča oporbe. Kažu da se smanjujem rejtinga izražava njihovo stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike koje hrvatska Vlada dosad uvela nedovoljne za poticanje gospodarstva i rast i dovođenje javnih financija na održivi put – komentirao je Šuker te dodao da agencija očekuje kako će se recesija nastaviti i u 2014., odnosno šestu godinu zaredom. Podsjetio je da je HDZ cijelo vrijeme upozoravao Vladu da je na krivom putu, a sada je, kaže, to potvrdila i kreditna agencija.

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

– Ovdje više nema ni traga da bi se mogli pozvati kako im je netko drugi kriv. Ovdje se točno kaže niste učinili to i to i niste učinili to i to, ali morali ste učiniti to i to da bi vam naprosto netko vjerovao i ono što je ključno i što se može pročitati između redova, Hrvatskoj se također šalje poruka da nismo iskoristili sve prednosti koje pruža ulazak u EU. Mi smo, nažalost, zbog općepoznate situacije Lex Perković taj svoj ugled srozali i svoje smo šanse da gospodarski nešto iskoristimo također srozali. Dakle, kolegice i kolege, krajnje je vrijeme da nam Vlada prestane prodavati maglu – jasan je Šuker koji smatra da je ovo "najzloslutnija i najdirektnija poruka onima koji vode RH", jer ćemo pri zaduživanju kamatu plaćati više od šest posto.

– Ovo je sad prilika da svatko tko nam kapital hoće prodati skupo, jer mi se ove godine, nemojte zaboraviti, trebamo zadužiti 42 milijarde kuna, a bit će to i više od 45 jer će deficit biti veći od ovoga što se sada govori. Dakle, svi oni koji nam budu htjeli posuditi novac i te kako će nas, oprostite mi na izrazu, oderati. Vi ste jučer čuli priču predsjednika Vlade o reformama kao ono, da parafrazira, htjeli ste ih, imat ćete ih. Međutim, ovaj rezultat nečinjenja ove vlade rezultat je nesnalaženja ove vlade i danas će to debelo platiti hrvatski građani i hrvatsko gospodarstvo jer ovako skup kapital plaća malo zemalja u ovom trenutku – poručio je Šuker.

Uime Hrvatskih laburista Branko Vukšić podsjetio je da je ova vlada u Planu 21 obećavala reforme, no nema ih. Zamjerio je i premijeru Zoranu Milanoviću što ovaj tjedan na aktualnom prijepodnevu nije odgovarao ni na jedno pitanje koje se ticalo ekonomije.

– Osim nekoliko njegovih pošalica, nismo čuli nijednu analizu ekonomske situacije, čak nijednu poruku Vlade, a Vlada je dužna ovdje, u Hrvatskom saboru, podastrijeti ono što radi – kritizira Vukšić koji vjeruje da su kreditne agencije često nepravedne i znaju biti reketaške.

– Evidentno je da Vlada u dvije godine nije pronašla instrumente kako zaustaviti pad proizvodnje, nije pronašla instrumente kako zaposliti sve više nezaposlenih, kako zaustaviti pad nezaposlenosti. Ovo što smo dobili od agencije koja nas je ponovno stavila u neko od smeća, u jedno od smeća, to je pokazatelj rada Vlade. Zvone već dugo zvona na uzbunu, dugo je upaljeno crveno svjetlo – tvrdi Vukšić kojem posebno smeta novi prijedlog Zakona o radu kojim će opet sav teret krize pasti na radnike.

>> Nove loše vijesti za Hrvatsku! I dalje tonemo...

Komentara 11

DE
denis12345
11:38 24.01.2014.

Sposoban je taj naš ministar Linić. Za vrijeme Račanove vlade bio je jedan od ključnih aktera u raspodaji Hrvatske. U ovoj vladi prodaje ostatke ostataka, zadužuje nas kao nitko prije njega, digao nam je PDV na 25%. Sad bi nam još potrošio ušteđeno za penzije, uveo porez na štednju i na nekretnine. Gospodarsvo je presijom i "uvođenjem reda" doslovno bacio na koljena i doveo nas na domak od 400 tisuća nezaposlenih. Pa takva osoba bi trebala imati zabranu približavanja bankomatu na 100 metara, a ne da vodi državne financije.

ĆA
ćaćaća
11:41 24.01.2014.

žao mi je jadnika koji su popuš.li foru s planom 21 ..nije ni čudno kad im je glavni aktivist bio ex oficir jna i kos.ovac z.pusić..taj sigurno obožava hr državu koliko i savo štrbac...

KA
kafka
11:51 24.01.2014.

Prijevremeni parlamentarni izbori. ? Ali koga birati? Stranke u pravilu zaobilaze ili odbacuju sposobne stručnjake i znanstvenike. U pravilu sve traže samo poslušnike i to je naša politička kultura protiv koje građani ne poduzimaju ništa. I tako nam je kakonam je kako nam je i kako će nam biti dobro je! Tko se zalaže za promjenu izbornog sustava tako da se bira osoba a ne partija - nijedna stranka. Što je s tim silnim udrugama i građanskim inicijativama? Gdje je akcija prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije