Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO 14 OSOBA

Zbog pada žičare uhićene tri osobe: Kabina je vozila bez kočnica

Žičara u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.05.2021.
u 16:57

Odgovorni za žičaru su deaktivirali kočnicu kako se žičara ne bi stalno blokirala što se događalo

Talijanska istraga pritvorila je u srijedu tri osobe optužene za pad kabine žičare koja povezuje Stresu i Mottarone kod jezera Maggiore.

Pritvoreni su delegirani upravitelj tvrtke željeznica iz Mottaronea koja upravlja žičarom Luigi Nerini, zaposlenik tvrtke Leitner iz Vipitena Gabriele Tadini i šef operative  Enrico Perocchio. Tužiteljica Olimpia Bossi i njezina zamijenica Laura Carrera su uhitile trojicu nakon 12 sati strogih ispitivanja. Uhićeni su optuženi za masovno  ubojstvo iz nehaja. Umrlo je 14 osoba od 15 koliko ih se nalazilo u kabini. Preživio je, uz teške ozljede, 5-godišnji dječak. Možda će doći do novih uhićenja.

- Doznali smo da je od 26. travnja, dana kada je žičara ponovno otvorena poslije mjera zbog pandemije koronavirusa, ta kabina vozila bez sigurnosnih kočnica, kazala je Olimpia Bossi. Od tada pa do pada vožnja u toj kabini je bila kao ruski rulet.

Odgovorni za žičaru su deaktivirali kočnicu kako se žičara ne bi stalno blokirala što se događalo. Naime, više anomalija u sistemu kočenja kabine je blokiralo rad cijele žičare, jer su zbog tih nepravilnosti stalno se uključivali sigurnosni sustavi. Kada se u nedjelju ujutro razbila žica 300 metara do vrha, kabina se pretvorila u metak koji se spuštao brzinom od 100 km/h ubivši u padu 14 osoba.

- Sustav je pokazivao nepravilnosti i stalne  blokade žičare. Trebalo ga je radikalno obnoviti, a što bi trajalo dugo, kazala je Bossi. Upravitelji žičare su se nadali da neće doći do nesreće tim više što je u kabine ulazilo manje osoba zbog anticovid-19 mjera.

Ključne riječi

Komentara 3

IG
igorl
17:25 26.05.2021.

Dakle - imas sustav koji sprecava tragediju, al te j*be jer djeluje, pa ga odlucis iskljuciti. Mudro.

ZA
zagabria5
17:12 26.05.2021.

Tamo pola toga ne radi kako treba, gdje god je mafija organizirala izvedbu štedjelo se i muljalo na sve strane

PA
Pahor
17:08 26.05.2021.

Kako ce tek ova nasa biti kad od pocetka na najbesramniji nacin izigravaju propise. 7Postrojenje ne zadovoljava propise pa su zicaru nazvali prometnicom.i onda je sve u redu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije