Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od katastrofe

Zbog onečišćenja vode uginulo više od pola tone ribe u Vuki

pomor
16.06.2010.
u 18:00

Ne ide nam na ruku ni vrijeme, a posebno me brine opadanje vodostaja jer će, ako se dogodi, ispuštanje otpadnih voda s farmi, koncentracija te otopine biti još veća i smrtonosnija za ribe, rekao je Deliomerović.

Nastavljen je pomor ribe na rijeci Vuki kod Vukovara. Više od pola tone ribe uginulo je jučer na lokacijama Dudik 1. i Dudik 2. koja su i prirodna mrijestilišta.

Voda povukla kemikalije

- Uginulo je sve i to počevši od sitnih komada i mlađi pa do kapitalnih primjeraka teški šest-sedam kilograma. Među uginulom ribom ima i sitnih kedera, smuđa, babuške, bijele ribe, ali i štuke i šarana vretenca – rekao je Davor Deliomerović, stručni voditelj Ribolovnog područja u Zajednici Športsko-ribolovnih udruga Vukovar.

Iako su i ovaj put stručne službe izuzele uzroke vode kako bi se utvrdio razlog pomora ribe, ribočuvari pretpostavljaju kako je pomor ribe posljedica visokog vodostaja Vuke koja se proteklih dana izlila iz svoga korita.

- Visok vodostaj prouzročio je plavljenje obiteljskih vrtova koje su građani tretirali raznim kemijskim sredstvima. Isto tako došlo je i do truljenja pokošene djeteline i korova što je stvaralo amonijak, a pojavio se i nedostatak kisika. Ne smijemo zaboraviti ni velike šumske površine – objašnjava Deliomerović, koji ni ovaj put ne odbacuje mogućnost i ljudskoga faktora, a moguće posljedice po riblji svijet još teže.

Vrijeme ne ide na ruku

- Ne ide nam na ruku ni vrijeme, a posebno me brine opadanje vodostaja jer će, ukoliko se dogodi ispuštanje otpadnih voda s farmi, koncentracija te otopine biti još veća i smrtonosnija za ribe. To bi tek bila prava katastrofa koja se, barem se nadamo, ipak neće dogoditi – rekao je Deliomerović. Ribočuvari podsjećaju da je ovo već četvrti pomor ribe u posljednjih nekoliko godina na području Vukovara od kojih je najgori bio u Bobotskom kanalu prije nekoliko godina kada je uginulo između četiri i pet tona ribe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije