Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crveni alarm

Zbog oluje u Britaniji i Irskoj otkazuju se letovi i zatvaraju škole

Storm Eunice in Cornwall
Foto: TOM NICHOLSON/REUTERS
1/3
18.02.2022.
u 12:11

Meteorolog Frank Saunders upozorio je da će oluja Eunice potencijalno biti jedna od najjačih oluja koje su zahvatile južne i središnje dijelove Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko godina

Dobrim dijelom Europe poslijednja dva dana haraju oluje. Jučer su dvije osobe poginule u Njemačkoj gdje je oluja rušila drveće, izazvala prekide struje i remetila zračni te željeznički promet. Ranije su u Poljskoj vjetrovi puhali brzinom do 125 kilometara na sat i tako teško oštetili oko 500 kuća, uzrokovali nestanak struje za više od 324.000 kućanstava širom zemlje, a ima i ljudskih žrtava. U proteklim danima pogođene su i Češka i Nizozemska, a trenutno se s olujom bore i Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska.

U naredna 24 sata očekuje se pojačanje oluje, a u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva izdana su i po dva crvena alarma. Upozoravaju da bi leteće krhotine mogle dovesti do opasnosti po život, a vjerojatne su i štete na zgradama i kućama. Također se očekuju nestanci struje zbog prekida vodova, kao i problemi s telefonskim linijama i transportom, piše Mirror.

Glavni meteorolog ureda za meteorologiju, Frank Saunders upozorio je da će oluja Eunice potencijalno biti jedna od najjačih oluja koje su zahvatile južne i središnje dijelove Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko godina. Ured za meteorologiju na twitter profilu poziva građane da slušaju obavjesti lokalnih autoriteta i vode se njima.

Ceste diljem zemlje blokirane su zbog drveća i krhotina koji padaju, željezničke usluge diljem zemlje su otkazane, kao i letovi. Veći incidenti dogodili su se u Bristolu i regiji Cornwall, a cijeli London i okolna područja trenutno su proglašeni crvenom zonom. Meteorolog Ryan Maue upozorio je da bi oluja Eunice mogla donijeti vjetrove nalik "uraganu", prenosi Mirror.

U Irskoj je oluja ostavila 50.000 ljudi bez struje, otkazani su letovi i zatvorene škole. Oluja će se pratiti prema istoku, a očekuje se jak snijeg u Donegalu, Leitrimu, Sligu, Mayu i Roscommonu. Većina crvenog alarma nije na snazi od 11 sati, ali žuto upozorenje na vjetar i kišu pokriva cijelu Irsku do petka do 18 sati, dok je upozorenje za snijeg i led sada na snazi ​​u cijeloj zemlji do 10 sati u subotu. Mjestimice su zabilježeni orkanski vjetrovi kategorije 1, no riječ je o mjerenjima sa svjetionika pa takve brzine vjetra neće doseći kopno, piše Irish Mirror.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije