Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prašini

Zbog obnove Bijele kuće obitelj Obama mogla bi se kratko preseliti

michelle obama (1)
Reuters, AFP
11.04.2011.
u 09:00

Zapadno krilo kompletno se renovira, a radovi i buka često ometaju aktivnosti, naročito konferencije za novinare

Barack Obama prije nekoliko je dana i službeno najavio borbu za još jedan mandat. No, ako ga i osvoji, možda ga neće provesti u Bijeloj kući. Naime, tratina ispred slavne zgrade u Washingtonu, službene rezidencije predsjednika SAD-a, potpuno je raskopana i takva će ostati sljedećih nekoliko godina, a pod prozorom Ovalnog ureda bučit će građevinski strojevi.

U pitanju je kompletno renoviranje Zapadnog krila, dijela Bijele kuće u kojem je smješteno osoblje predsjednikova ureda. U “velikom kopanju”, vrijednom 376 milijuna dolara, od čega 86 milijuna za radove samo na Zapadnom krilu, polaže se nova čelično-betonska konstrukcija pod Bijelom kućom i kompletno renoviraju vodovod, kanalizacija, plinovod, strujne instalacije i cijevi sustava klimatizacije.

Članovi predsjednikova stožera već su nekoliko puta morali moliti građevinare da prekinu s radom jer ih je buka ometala u redovitim aktivnostima, poput konferencija za novinare. Buka i gužva možda natjeraju Obamu ili njegova nasljednika da se preseli u zgradu Blair House. To je rezidencija za šefove država u službenom posjetu, a često novoizabrani predsjednici prespavaju nekoliko noći u njoj dok se prethodnik iseljava iz Bijele kuće.

Upravo je zbog zadnjih opsežnih radova na obnovi slavne rezidencije, kad je potpuno renovirana unutrašnjost Bijele kuće, većinu svog drugog mandata, od 1949. do 1952. u Blair Houseu boravio predsjednik Harry Truman. Tamo su 1950. dvojica portorikanskih separatista pokušala atentat na njega, ranila su dvojicu policajaca i ubili trećega L. Coffelta, koji je smrtno ranjen uspio ubiti jednog od napadača. Po Coffeltu su nazvane prostorije u kojima je u Blair Houseu smještena tajna služba.

Komentara 7

OB
-obrisani-
09:05 11.04.2011.

sad cemo im poskidati sve one bijele ploce koje su dosle iz Hrvatske i vratiti u HRVATSKU,hehehehhehehhe

UK
Ugo Kajvez
09:06 11.04.2011.

I neka povedu clintonicu kako bi mogla dati ocjenu o \"diskriminaciji, licemjerje i korupciji, itd\" .........

UK
Ugo Kajvez
09:03 11.04.2011.

Bilo bi dobro da idu na ljetovanje u trope dolje u gvantanamo gdje mogu doživjeti američku demokraciju iz prve ruke ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije