Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE ŽURE AMERIKANCI, NEĆEMO NI MI'

Zbog Obamine politike Rusi zaustavljaju svoj raketni plan

Autori: Zorana Bajt, Agencije
28.01.2009.
u 08:50

Rusija je blokirala planove o razmještanju raketa kratkog dometa iskander u Kalinjingradskoj oblasti, javila je danas ruska agencija Interfaks.

Dobar potez
U izjavi neimenovanog predstavnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije navodi se da je provođenje tih planova zaustavljeno jer nova američka administracija predsjednika Baracka Obame ne inzistira na instaliranju proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Ako bi se pokazalo da je Rusija zaista zaustavila razmještanje raketnog sustava iskander u Kalinjingradskoj oblasti, to bi bio vrlo dobar potez, ocijenio je danas američki veleposlanik pri NATO-u Kurt Volker u izjavi za agenciju Reuters.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev 5. je studenoga prošle godine, obraćajući se parlamentu, rekao da bi Rusija kao odgovor planovima SAD-a mogla razmjestiti u Kalinjingradskoj oblasti sustave iskander, što je izazvalo burnu reakciju na Zapadu.

Najnovija verzija ruskoga raketnog sustava iskander može pogoditi ciljeve udaljene i do 500 kilometara. Predsjednici SAD-a i Rusije, Obama i Medvedev, u telefonskom su se razgovoru suglasili o potrebi da se prihvati program razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja, priopćila je danas Bijela kuća.
- Predsjednici Obama i Medvedev govorili su o potrebi da se zaustavi lutanje u odnosima između SAD-a i Rusije te da se izradi ozbiljan program za njihove bilateralne odnose - navodi se u priopćenju.

Zategnutost
Rusko-američki odnosi zategnuti su posljednjih godina zbog američkih planova izgradnje proturaketnog štita u istočnoj Europi, američke potpore proširenju NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, ruskih kritika vanjske politike SAD-a, prošlogodišnje ruske vojne intervencije u američkoj saveznici Gruziji i drugih pitanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije