Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

Zbog nove organizacije poduzeća trećina radnika strahuje od otkaza

porinuće
Goran Kovačić/PIXSELL
06.10.2011.
u 15:09

Nužno je ugovaranje novih gradnji da bi se zaposlili kapaciteti u drugoj polovici 2012. i 2013. godine

Premda su i Vlada, i uprava Brodogradilišta 3. maj i potencijalni kupac, tvrtka Jadranska ulaganja Danka Končara, obećali da će u odlučivanju o svim bitnim pitanjima vezanim za budućnost 3. maja sudjelovati i Sindikat, sindikalci su, tvrde, ostali po strani.

– Uprava priprema provođenje prvih mjera iz Programa restrukturiranja s kojima se ne slažemo jer te mjere nisu dovoljno razrađene i mnogo je toga ostalo nejasno – kazao je danas Juraj Šoljić, glavni povjerenik Sindikata metalaca u BI 3. maj.

Kako je Program restrukturiranja poslovna tajna, Šoljić o njegovu sadržaju nije mogao govoriti, no spornim i nedovoljno razrađenim sindikalci smatraju dio koji se odnosi na strukturu i organizaciju 3. maja u budućnosti, odnosno spajanja pojedinih društava te obveze potencijalnog vlasnika u slučaju povlačenja “usred restrukturiranja”.

– Strahujemo da će pojedina društva i radnici, a sada je u BI 3. maj sedam društava, “pasti” kao kolateralne žrtve Brodograđevne industrije, a to nećemo dopustiti – kazao je Šoljić navodeći kao primjer Ugostiteljstvo, STM, Tibo koji su izgubili prihode ili nemaju posla pa ga ne mogu stvoriti, i Tvornicu motora i dizalica koja, primjerice, sada radi samo za matično brodogradilište i ne može opstati bez dodatne proizvodnje. Riječ je o trećini radnika od ukupno zaposlenih u BI 3. maj.

Sindikalci su danas upozorili i na nužnost ugovaranja novih gradnji da bi se zaposlili kapaciteti u 2013. godine, a dijelom i u 2012. godini jer bi pojedini proizvodni procesi mogli ostati bez posla prije ljeta iduće godine. Pozvali su kupca, Končarova Jadranska ulaganja da pristupi usklađivanju Socijalnog sporazuma sa Sindikatom, za što novi vlasnik ističe da nije sporno, i Vladu da ubrza realizaciju privatizacije kako bi se na vrijeme krenulo u pravo restrukturiranje i ispoštovalo rokove dogovorene s Europskom komisijom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:21 07.10.2011.

onaj koga bi sindikalci najprije trebali NAGAZITI nije ni vlada, ni nitko drugi, već referenti nabave i prodaje!!! ako oni ne istražuju tržište nabave i prodaje, onda nitko šljakere ne može spasiti! ali prije par godina su brodograditelji 3. maja kukali i plakali u članku u novom listu preko cijele stranice, čak novinari intervjuirali jednu iz službe prodaje, ja se sažalila i samo što mi krupne suze ne potopiše pod, kad na kraju članka žena iz prodaje veli: izgleda da je došlo vrijeme da dignemo dupe sa stolice i izađemo na svjetsko tržište u potragu za poslom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije