Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Zbog nogometa i posla nisam u onih 93 posto za maturu"

kunce
Davor Višnjić/Pixsell
31.01.2010.
u 18:59

– Polagao sam probnu državnu maturu, prošao sam hrvatski i matematiku, a engleski sam pao. Zbog toga, ali i želje da se što prije zaposlim, odlučio sam ove godine ne polagati državnu maturu.

Za polaganje državne mature do nedjelje u 13 sati prijavilo se više od 99 posto gimnazijalaca ili, preciznije, od 12.739 upisanih u četvrte razrede državnu će maturu polagati 12.673. Da su i učenici četverogodišnjih strukovnih škola zainteresirani za nastavak obrazovanja govori i podatak da ih se za državnu maturu prijavilo 93 posto, a studij je već izabralo 88 posto.

– To je više nego što smo očekivali – komentirao je Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Za polaganje se prijavilo i više od 7500 kandidata koji su srednju školu završili prijašnjih godina ili izvan Hrvatske.

Umjesto mature posao


Među onima koji ove godine neće izići na taj ispit je i Josip Kunce, maturant zagrebačke Željezničke tehničke škole.

– Polagao sam probnu državnu maturu, prošao sam hrvatski i matematiku, a engleski sam pao. Zbog toga, ali i želje da se što prije zaposlim, odlučio sam ove godine ne polagati državnu maturu. Pokušat ću se zaposliti kao prometnik na željeznici, a ako ne uspijem, posvetit ću se malo intenzivnije nogometu – kaže Josip, ne odbacujući mogućnost da državnu maturu, ako odluči nastaviti školovanje, polaže sljedeće godine. Slično razmišlja i njegov kolega Bojan Goić. – Izići ću samo na školsku maturu, napraviti završni rad i usmeno ga obraniti. Nedavno sam odlučio da neću studirati pa nemam razloga – iskren je Bojan.

Druga šansa dogodine


Roditelji su se složili s njegovom odlukom, a podržat će ga ako se i predomisli.

– Probna mi uopće nije bila teška, a možda sljedeće godine iziđem na pravu. Ništa još nije konačno – kaže Bojan.

Svi oni koji maturu ne polože ove godine moći će to napraviti kada požele ili kad im zatreba. Zanimljivo je da je od 7662 kandidata koji su srednju školu završili ranije ili u inozemstvu gotovo njih šest tisuća odabralo studij koji žele upisati. A hoće li im se želje ispuniti ovisit će o rezultatu na državnoj maturi.

Komentara 7

WI
witchie
20:20 31.01.2010.

Državna matura je teška glupost, posebice za učenike strukovnih škola.... Jer duplira se školska matura i ta državna čime se posve nepotrebno opterečuju učenici... A najgluplje od svega je što ta matura ODREĐUJE cijeli život. U biti se na teret još nedovoljno zrelih mladića i djevojaka stavlja strahoviti pritisak. Nepolaganjem iste - propada im fakultet, životni put, planovi, život u cijelosti. S*ebani su na samom početku svog mladog života. Zašto je to potrebno, zašto se provode gluposti kad nama starijima ništa nije usfalilo bez toga? Zašto se preuzimaju sustavi koji služe SAMO i JEDINO u svrhu da našoj djeci i nama roditeljima generalno zagorčaju život, dovedu do raspada obitelji, čak i teških posljedica, sukoba, samoubojstava i slično. ZAŠTO NITKO NE MISLI NA DOBROBIT MLADIH??????????

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:44 31.01.2010.

Sumnjam da ćeš se tak lako zaposlit... na zavodu za zapošljavanje najviše ima mladih od 18-25 godina - 120 tisuća... Žalosno ali istinito...

DV
djon vejn
19:28 31.01.2010.

Zaposliti ces se u hž-a samo ako ti je tata,tetak ili tako nesto slično u upravi hž-a ili tako nečega slično!sretno s planovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije