Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog nabujalih Bosne i Drine, Sava naraste centimetar na sat

sava
Ivica Galović/Pixsell
08.01.2010.
u 20:31

Na rast Save najviše utječe rijeka Bosna koja se zbog golemih količina oborina i otopljenog snijega već izlila iz svoga korita te izazvala velike nevolje.– Bosna se u Savu ulijeva kod Bosanskog Šamca nakon čega ostaje manje prostora za razlijevanje vode koju sa sobom donese.

Sat vremena iza ponoći u petak su proglašene redovne mjere obrane od poplava na 53,5 kilometara dugoj dionici Save od vodočuvarnice kod Štitara do mosta između Gunje i Brčkog. Vodostaj je i dalje u porastu, i to centimetar na sat, pa se vrlo brzo može očekivati i uvođenje izvanrednih mjera.

Enormne količine vode

Na rast Save najviše utječe rijeka Bosna koja se zbog golemih količina oborina i otopljenog snijega već izlila iz svoga korita te izazvala velike nevolje.– Bosna se u Savu ulijeva kod Bosanskog Šamca nakon čega ostaje manje prostora za razlijevanje vode koju sa sobom donese.

Radi se o enormno velikim i nemjerljivim količinama. Može se samo zamisliti koliko se vode slijeva u Savu kada se zna da je prostor između nasipa s desne i lijeve strane širok između 200 i 500, a na određenim dijelovima i više metara. Na vodostaj Save utječe i Drina. Ako je ona visoka, kao što je sada slučaj, onda je i otjecanje Save usporeno dakle može se očekivati duže zadržavanje visokog vodostaja – objašnjava voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Vinkovcima Josip Kuterovac i dodaje kako su redovne mjere obrane o poplava zadnji put uvedene 2005. godine.

Rijeka pod nadzorom

Kako kaže predsjednik županijskog stožera zaštite i spašavanja, dožupan Matu Golubičića, trenutačna situacija još nije zabrinjavajuća. Redovne mjere obrane od poplava uvedene su na 860 cm i pod njima se podrazumijeva stalni obilazak nasipa te kontrola kanala. Izvanredne mjere proglašavaju se kada vodostaj dostigne 960 cm, a izvanredno stanje na 1060 cm.

Ključne riječi

Komentara 3

ZN
ZNG
22:01 08.01.2010.

Da nas ti kojima danas vjerno služimo nisu zaustavili 1995 u Banja Luci danas nebi imali taj problem koji dolazi iz okupirane Bosne.

Avatar sebastian
sebastian
09:52 09.01.2010.

Svaki sat su proglašene redovne mjere obrane od dugova Hrvatske na Savi, zbog nabujalih dugova raste Hrvatsko zaduzenje iz sata u sat i dostiglo 43 miliarde EURA, vlada stoji i gleda, ona se je davno obranila i stoji na brezulcimaa punih novaca, a i pjeva ko to kaze ko to laze ko jebe narod !!????

RU
rua3
15:57 09.01.2010.

svakih sat se u venu salije kilogram horsa u republici hrvatskoj svakih sat se kako bog zapovijeda zroka tisucu ljudi u rh ... svakih sat vremena ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije