Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarac

Zbog mita Strasseru prijeti i do 10 godina zatvora

\'prva...zagreb......09.12.2004 ovrha,podmicivanje, mito, novac  *foto:zeljko lukunic\'
Željko Lukunić/PIXSELL
10.08.2012.
u 14:00

Strassera se tereti da je bio spreman prihvatiti nemoralnu ponudu britanskih lobista da za 100 tisuća eura predloži u Europskom parlamentu promjenu nekih zakonskih prijedloga

Nakon 15-mjesečne istrage austrijsko državno tužiteljstvo za sprečavanje korupcije u Beču optužilo je u četvrtak bivšeg austrijskog ministra unutarnjih poslova i bivšeg šefa izaslanstva zastupnika austrijskih pučana (ÖVP) u Europskom parlamentu Ernsta Strassera za korupciju. Bude li proglašen krivim, prijeti mu i do 10 godina zatvora.

Strassera se tereti da je bio spreman prihvatiti nemoralnu ponudu britanskih lobista da za 100 tisuća eura predloži u Europskom parlamentu promjenu nekih zakonskih prijedloga. Takav zaključak izvodi se iz njegovih izjava koje su u ožujku prošle godine osvanule na YouTubeu i Facebooku, nakon što su ga zajedno s još dvojicom europarlamentaraca, Slovencem Zoranom Thalerom i Rumunjem Adrianom Severinom, uhvatili u zamku novinari britanskog dnevnog lista Sunday Times lažno se predstavivši kao lobisti.

Pritisnut optužbama iz Timesova kompromitirajućeg videomaterijala, Ernst Strasser, koji je izjavio da nije kriv i da se protiv njega vodi kampanja, kratko nakon toga podnio je ostavku.

Austrijski mediji u petak izvještavaju da je Strasserov odvjetnik Thomas Kralik odbacio sve optužbe izjavivši kako razmišlja da na pokrajinskom sudu u Beču podnese prigovor protiv optužnice austrijskog državnog tužiteljstva za sprečavanje korupcije. Glasnogovornik tog tužiteljstva Erich Mayer rekao je kako je u slučaju Strasser istraga vođena u pet zemalja i da je ispitano 90 ljudi te prikupljeno 25 sanduka raznih spisa i dokumenata. O slučaju bi se uskoro trebao očitovati i Bruxelles, čiji nadležni organi (OLAF) također vode istragu.

Ernst Strasser, za kojeg vrijedi načelo nevinosti dok mu se ne dokaže krivnja, bio je od 2000. do 2004. ministar unutarnjih poslova u austrijskoj saveznoj vladi, a potom europarlamentarac i vođa izaslanstva pučana u Europskom parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije