Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wiener Zeitung

Zbog Mađarske i Rumunjske i Hrvatska pod povećalom EU

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
11.10.2012.
u 16:31

Slučajevi povrede principa pravne države, koji su se nedavno dogodili u Mađarskoj i Rumunjskoj, natjerali su Bruxelles da dodatno postroži kriterije za ulazak novih država članica u EU

Povrede principa pravne države, koje su se nedavno dogodile u Mađarskoj i Rumunjskoj, natjerale su Bruxelles da dodatno postroži kriterije za ulazak novih država članica u Europsku uniju i Benchmarks, piše u četvrtak bečki dnevni list Wiener Zeitung pozivajući se na internetsko izdanje britanskog Financial Timesa. Navodi da je riječ o demonstraciji moći rumunjskog premijera Victora Ponta i njegovu pokušaju da s položaja smijeni svog protivnika, rumunjskog predsjednika Traiana Basescua, stavljajući sve ključne državne funkcije pod svoju kontrolu te kontroverznom Zakonu o medijima zbog ograničenja novinarskih sloboda iza kojeg je stao mađarski premijer Viktor Orban.

Oba su slučaja pokazala da su Bruxellesu vezane ruke i da osim oštre kritike nema drugih mogućnosti ni mjera da intervenira u ovakvim slučajevima pseudopravnih država, piše Wiener Zeitung. Isti izvor prenosi izjavu povjerenika za širenje EU Štefana Fülea koji navodi da je Unija iz navedenih primjera naučila lekciju iz prošlosti i želi povući određene konsekvence: nova pravila monitoringa i mogućnost prekida pregovora. 

– Državama pristupnicama nije u interesu da uđu u EU i potom se moraju boriti s konsekvencama nepotpuno izvršenog pristupanja – istakao je Füle. Također se navodi da će se u budućnosti svaku novu članicu stavljati pod povećalo.

Bečki dnevnik piše da se nove pooštrene mjere EU odnose na pristupni proces devet zemalja budućih članica, koje su u različitim razinama: Hrvatsku, koja je već završila pregovore i ima utvrđen datum ulaska u EU u srpnju 2013. godine, Island koji još nije završio pregovore, ali je već proveo brojne EU-kriterije te još sedam ostalih zemalja potencijalnih članica s Balkana, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, BiH i Albanija u kojima je mnogo problematičnije stanje.

>> Primjedba EK: Ukinite restrikcije za trgovce derivata nafte

Komentara 5

ME
Medici
17:05 11.10.2012.

Želimo li doista u takvu tvorevinu? Ja NE. Hvala.

Avatar R & I
R & I
18:16 11.10.2012.

Izgleda da je dalje od nas Europska Unija, nego Australija. Ne bi se iznenadio, da ta Unija, postavi jos nekoliko desetina zahtijeva ispred Hrvatske, opravdavajuci se cinjenicom da ne mogu preuzeti odgovornost i sposobnosti na sebe. Tko zna, mozda see vrata sirom otvore dan ili dva prije raspada Europske Unije.

DU
Deleted user
18:21 11.10.2012.

A zasto grci ne izadju iz te EU ako im je tako lose

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije