Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iza rešetaka

Zbog loših uvjeta zatvorenici traže 50 milijuna kuna odštete

zatvor, remetinec
Antonio Bronić/Pixsell
17.10.2012.
u 08:27

U pretragama u ćelijama zatvorenika prošle godine zaplijenjeno je 30 mobitela, 37 noževa, tri pile, oko 60 grama droge i 93 komada ekstazija.

Među muškom zatvorskom populacijom koja izdržava kaznu u nekom od hrvatskih zatvora ili kaznionica najviše je zatvorenika koji će iza rešetaka ostati od jedne do tri godine, koji su osuđeni zbog imovinskih delikata, u dobi između 27 i 39 godina i sa završenom srednjom školom. Žene zatvorenice u prosjeku su obrazovanije od muškaraca, a kazne izdržavaju uglavnom zbog droge. Pretragama u ćelijama zatvorenika prošle godine zaplijenjeno je 30 mobitela, 37 noževa, tri pile, oko 60 grama droge i 93 komada ekstazija.

Svi tuže

Podaci su to izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. koje će u četvrtak biti na dnevnom redu Vlade.

Izvještaj ujedno oslikava alarmantno stanje kad je riječ o smještaju zatvorenika, jer je nerijetko ugrožena njihova sigurnost. Kapacitet je 3771 osoba, lani ih je potkraj godine bilo 5165, a posljednji dan 2011. godine u zatvorima su dočekale 5084 osobe. Zato su zatvorenici najviše pritužbi središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav imali upravo na smještaj.

Utvrđeno je da su pritužbe osnovane, a nezadovoljno uvjetima u zatvorima i kaznionicama stotinu zatvorenika podnijelo je i zahtjeve za naknadu štete pa potražuju gotovo 52 milijuna kuna. Taj iznos nije i konačan, jer 29 zatvorenika nije navelo koliko točno novca traži. U posljednje tri godine 283 zatvorenika, uglavnom u zahtjevima za mirno rješavanje sporova, potražuju 86,900.000 kuna. I službenici osiguranja podnijeli su 210 zahtjeva za mirno rješenje spora i tužbi pa za naknade za godišnji odmor, prekovremene sate i terenski dodatak – prava iz kolektivnog ugovora – traže ukupno 1,868.600,24 kune. Dođu li i ti računi na naplatu, iz sredstava koje ima zatvorski sustavi teško da bi se išta moglo “izvući”. Naime, zatvorskom sustavu nedostaje otprilike 65 milijuna kuna što im do kraja godine treba za režije, hranu i lijekove za zatvorenike, ali i za plaće zaposlenih.

Prosječni je dnevni trošak za jednog zatvorenika 58,64 kune. Najviše se izdvaja za prehranu i smještaj. Riječ je o direktnom trošku, a ukupni je kudikamo veći, pa je u zatvorskoj bolnici i 604,29 kuna dnevno po zatvoreniku.

U izvješću se navodi da je prošle godine u odnosu na godinu prije pedeset posto povećan napad zatvorenika na pravosudne policajce. Zbog stegovnih prijestupa lani je 286 muškaraca i pet žena bilo zatvoreno u samicu.

Sastanak sa šefom

Poseban su problem u zatvorskom sustavu zatvorenici koji su dulje u istražnom zatvoru – skloni su organiziranju štrajkova glađu, samoozljeđivanju, pokušajima samoubojstava, bjegovima, napadima na službene osobe, fizičkim sukobima s drugim zatvorenicima...

Izvještaj će se analizirati i na sastanku upravitelja svih zatvora i kaznionica koji će se u ponedjeljak održati u Remetincu. Očekuje se da će na njega doći i ministar pravosuđa Orsat Miljanić. Možda se tada i dozna iz kojih će se izvora namaknuti novac za normalan rad.

Komentara 13

Avatar pupoljak
pupoljak
08:41 17.10.2012.

Ma da mi je samo znati što to daju zatvorenicima u zatvorskoj bolnici, pa da dan smještaja košta 604,29 kuna? Onda bolje da im plate hotelski smještaj, bit će jeftinije.

Avatar tkozna
tkozna
08:42 17.10.2012.

U dijelu članka je sasvim točno navedeno koliko košta dan zatvora stvarno a koliko "ispuhano":"Prosječni je dnevni trošak za jednog zatvorenika 58,64 kune. Najviše se izdvaja za prehranu i smještaj. Riječ je o direktnom trošku, a ukupni je kudikamo veći, pa je u zatvorskoj bolnici i 604,29 kuna dnevno po zatvoreniku" Pa sada ti vidi kad siromah dobije 3 mjeseca zatvora mora platiti ako ne želi izdržati 3 mjeseca zatvora 5277, 7kn. No kada bi cijena bila stvarna a ne "ispuhana" za iznosz od 5277,7 prekršajac koji se ispred seoske zadruge potukao trebao bi odležati cca 9 dana, što je realno. Dakle uvedimo ekonomske cijene zatvora kao i grijanja, tamo nisu robovi nego osudjenici!

BB
brle brkić
08:39 17.10.2012.

neka ih sve puste pa su kvit niko nikom neće dugovat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije