Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MULJAŽE NA FAKULTETU

Afera diplome u Srbiji, među njima je i ona Grbinove supruge: 'Zapanjeni smo... ni krive ni dužne našle su se u problemu'

Zagreb: Peđa Grbin o poskupljenjima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.08.2022.
u 21:43

Neke bolnice krenule su s dodatnim provjerama diploma, a strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma

Srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta zbog sumnje u izdavanje 45 lažnih diploma medicinskim sestrama i jednog doktorata. 

Među studenticama koje su dobile diplomu je i supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina. On je za Dnevnik Nove TV poručio kako su zapanjeni da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu jer se cijelo školovanje odvijalo u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi. 

Naime, prije desetak godina tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli, gdje su slušale predavanja i polagale ispite. Dvije godine nakon ministarstvo obrazovanja zabranilo je taj studij jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima, a studentice su ipak nastavile školovanje, ali treću godinu završile pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu. 

Uhićeni dvojac Nebojša Arsenijević i Predrag Čanović uhićeni su u četvrtak jer se sumnja da su oni upravo protivno propisima na treću godinu školovanja upisali navedene hrvatske medicinske sestre. 

Sumnja se da su izdate 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da za to nisu izmirene financijske obveze, što je Sveučilištu u Kragujevcu nanijelo šetetu od oko 2,7 milijuna dinara, odnosno oko 22,8 tisuća eura, proračunu Srbije za oko 2,7 tisuća eura, a Fakultetu medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina u ukupnom iznosu od 48,2 tisuće eura.

Prema pisanju hrvatskih medija, u hrvatskom zdravstvu radi 13 medicinskih sestara s diplomama iz Kragujevca, a njihova će se valjanost utvrditi nakon istrage.

Posredovanjem je omogućeno i da jedan neimenovani državljanin Hrvatske, student Europskog centra za mir i razvoj, obrani doktorsku disertaciju i stekne diplomu doktora nauka, a da nije ni bio upisan kao student fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i sveučilištu.

Omogućivši obranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su, kako se navodi, oštetili Sveučilište u Кragujevcu u iznosu od najmanje oko 700 eura, proračun Srbije za desetinu te sume, a Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina za strane državljane u ukupnom iznosu od 6.970 eura.

Prema izvješćima srbijanskih medija Predrag Čanović je saslušan i pušten da se brani sa slobode, dok je odvjetnik drugoosumnjičenog Nebojše Arsenijevića odbio komentirati slučaj.

Neke bolnice krenule su s dodatnim provjerama diploma, a strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma. 

- Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine - kazao je predsednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić. 

Ministarstvo zdravstva pojasnilo je kako nemaju informacija o toj temi. 

''Unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstveni radnik koji neposredno pruža zdravstvenu zaštitu obvezno se učlanjuje u strukovnu komoru koja daje odobrenje za samostalan rad. Strukovna komora nadležna je provesti i postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine 82/15, 70/19 i 47/20).

Ministarstvo zdravstva nema službenih informacija o konkretnoj temi. Po dobivenim informacijama postupat ćemo u okviru svoje nadležnosti'', priopćili su. 

>> VIDEO Stranac nasjeo na prijevaru: U Istri unajmio kuću za odmor pa se šokirao kad je stigao

Komentara 67

KI
kizz1
22:31 11.08.2022.

Oooo Peđa bre kud i tvoja poštena familija......

AF
afer
22:44 11.08.2022.

Je li vratio novce državi za ''odvojeni život''?????

Avatar R2D2
R2D2
00:09 12.08.2022.

Peda, pliz kako bi komentirao ovaj slučaj da je umjesto tvoje žene, upletena žena nekog iz HDZ-a? Druze, unaprijed hvala na odgovoru......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije