Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve za posao?

Zbog laganja u životopisu i do deset godina zatvora

Nezaposlenost
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
10.07.2014.
u 09:09

Podaci CIFAS-a pokazuju da je 324 osoba procesuirano u 2013 za sve oblike lažnih prijava, u usporedbi s njih 205 u 2012. godini.

Uljepšavanje životopisa kako bi dobili posao ili napredovali na tržištu rada studenti u Velikoj Britaniji mogli bi platiti i zatvorskom kaznom.

Službenici za sprečavanje prevara poslali su letke svim sveučilištima u Velikoj Britaniji upozoravajući studente da će "bijele laži" u njihovim prijavama za posao biti kvalificirane kao prevara zbog lažnog predstavljanja za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od deset godina, piše Independent.

„Zabrinuti ste da nemate dovoljno iskustva za posao iz snova? Zašto onda ne napravite malu izmjenu u vašem CV-ju i vaš ljetni odmor u Nepalu pretvorite u rad u lokalnoj odvjetničkoj firmi? Na kraju krajeva – to nitko ne provjerava. To je samo mala bijela laž, zar ne? Pogrešno. To je prevara.“

Letak s ovim sadržajem tiskao je vladin servis za borbu protiv prevara CIFAS iz kojeg tvrde da je jedan student osuđen na 12 tjedana zatvora nakon što je lagao da je završio master studij, dok je jedna studentica provela u zatvoru šest mjeseci jer je u svojom životopisu navela lažne reference i položene ispite.

Podaci CIFAS-a pokazuju da je 324 osoba procesuirano u 2013 za sve oblike lažnih prijava, u usporedbi sa njih 205  u 2012. godini.

Ne postoji točan podatak koliko od tih slučajeva se odnosi na studente koji su svoje školovanje završili. Podaci pokazuju da svaki deseti student ostaje nezaposlen šest mjeseci nakon diplomiranja, a čak 85 studenata se u prosijeku bori za jedno radno mjesto.

>>'Ne bi htjeli da nas liječe liječnici iz Rumunjske i Bugarske'

>>VNS: Za vrijeme Karamarkova mandata u SOA-i je bilo nezakonitog zapošljavanja

Komentara 2

Avatar fijolica
fijolica
11:08 10.07.2014.

Nema "bijelih" i "crnih", "žutih", "ružičastih s plavim točkicama" laži". Laž je jednostavno - laž, ili (ako se hoćemo varati eufemizmom) neistina! Zato je ovo potpuno u redu.

MY
mycropht
11:42 10.07.2014.

Priča iz Hrvatske: "Pošteno sam platio, a on mi podvalio lažnu diplomu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije