Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEODGOVORNO PONAŠANJE

Zbog kršenja samoizolacije policija dobila 2640 dojava, uhvaćena 534 prekršitelja

Ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
24.03.2020.
u 10:15

Za kršenje mjera samoizolacije predviđene su novčane kazne od 8000 kuna na više, a za njihovo određivanje i naplaćivanje zadužen je Državni inspektorat

Usprkos svim upozorenjima Stožera civilne zaštite, broj onih koji krše mjere samoizolacije nije mali. Prema podacima MUP-a od 13. ožujka do 23. ožujka u 22 sata, policija je zaprimila ukupno 2640 dojava o kršenju mjera samoizolacije. Kada su policajci izašli na teren i provjerili te dojave, ustanovilo se da su određene mjere samoizolacije do sada prekršile 534 osoba.

Za kršenje mjera samoizolacije predviđene su novčane kazne od 8000 kuna na više, a za njihovo određivanje i naplaćivanje zadužen je Državni inspektorat. Koliko je novčanih kazni do sada određeno i naplaćeno, za sad nije poznato. Zna se da je kaznu od 8000 kuna platio čovjek koji je prekršio mjere samoizolacije te je izašao kako bi bacio gnoj na njivu. Uhvaćen je i kažnjen, a on je o svemu tome objavio post na Facebooku.

Oko kršenja mjera samoizolacije oglasili su se i  profesori Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su upozorili da kršenja mjera samoizolacije nije samo lakša kažnjiva radnja, odnosno prekršaj za kojeg se počinitelji mogu novčano kazniti, već, pod određenim uvjetima, i kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti propisano člankom 180. Kaznenog zakona. 

 

Profesori kaznenog prava upozoravaju da je sukladno toj odredbi počinitelj kaznenog djela, između ostalog, onaj tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprječavanje suzbijanja zarazne bolesti među ljudima s posljedicom prouzročenja opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima. Za to je kazneno djelo propisana kazna zatvora do dvije godine zatvora ako je počinjeno s namjerom odnosno do jedne godine zatvora ako je počinjeno iz nehaja.

- Namjernim se postupanjem smatra i ravnodušnost već i u odnosu na prouzročenje opasnosti (ne traži se da netko drugi uistinu i bude zaražen), dok se kod nehaja najčešće radi o lakomislenom držanju da „se ništa neće dogoditi“. Napominjemo da za oba oblika ovog kaznenog djela nadležna državna tijela imaju ovlast uhititi osumnjičenika i provesti kazneni postupak, a sudovi tu osobu osuditi na kaznu zatvora koja, u slučaju najtežih posljedica (npr. ako je takvim ponašanjem prouzročena smrt jedne ili više osoba) može biti i do dvanaest godina zatvora. Radi se o teškom kaznenom djelu koje kriminalizira i nepromišljenost, lakomislenost i ravnodušnost kao posljedice odsustva društvene odgovornosti i solidarnosti u uvjetima krize - naveli su profesori kaznenog prava u priopćenju koje je potpisao prof. dr. sc. Davor Derenčinović. 

VIDEO Mitovi o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
17:13 24.03.2020.

Oni koji su oboljeli zbog tih kojima je "sve to pusto pretjerivanje", oni koji će umrijeti jer je netko ležeran i nehajan, oni kojima roditelj , supružnik, dijete, oboli ili ne daj Bože gore...sigurno ne misli da su oni što prijavljuju, nekakve "sitne duše"- Izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere.

SO
Sir Oliver
15:29 24.03.2020.

2640 zlobnih, spijunskih susjedskih, sitnih dusa! Fuj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije