Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao u ratu

Zbog krize u Sisku će se ugasiti svaka druga ulična svjetiljka

Sisak je, zahvaljujući zastarjelom sustavu osvjetljenja, i inače mračan, a slaba vidljivost posebno smeta vozačima
Nikola Čutuk/PIXSELL
14.04.2010.
u 08:20

Sisak je, zahvaljujući zastarjelom sustavu osvjetljenja, i inače mračan, a slaba vidljivost posebno smeta vozačima.

Program uštede javne rasvjete, po kojem će se u Sisku ugasiti svaka druga ulična svjetiljka u ime spasa proračuna, još nije ni zaživio, a gradska uprava demantira samu sebe.

Naime, iz Grada Siska prvo je stigla obavijest o tome da će se u svim stambenim blokovima gradskih i prigradskih naselja ovih dana isključiti svako drugo rasvjetno tijelo, čime će se postići 70-postotna ušteda. Podigla se bura negodovanja među građanima koji su to “zamračivanje” ocijenili kao povratak u ratno doba, a v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Mile Mikić iznio je podatke oprečne službenoj najavi, od koje se ipak ne odustaje.

– Tehnički nije moguće izvesti sve odjednom i još traje faza pripreme. S uštedom počinjemo na mostu Crnac, zgradi Gradske vijećnice, izoliranom Komunalnom zonom, parkiralištem na tržnici, grobljem i sakralnim objektima – kaže Mikić. Za najavljenih 70 posto uštede odmahuje rukom i kaže:

– Ma kakvi! Godišnje na javnu rasvjetu trošimo pet milijuna kuna. Tri i pol milijuna idu na električnu energiju, a ostatak na održavanje – dodaje Mikić.

Dakle, moguća ušteda vrti se tek oko 20 posto. Međutim, daleko se više moglo uštedjeti postavljanjem ekološke javne rasvjete prije recesije, čime se štedi više od 50 posto. I sam pročelnik potvrdio je da klasična rasvjeta u Sisku ne može opstati u budućnosti, ali da ova godina nije pogodna za takva ulaganja. Bilo je mnogo inicijativa lokalnih stručnjaka Gradu Sisku za uvođenjem modernog sustava javne rasvjete, koje su odbijene. Jedna od njih je i primjena nove LED tehnologije inženjera Stevčeta Arsoskog iz Aurora Energetike, koja je projekt ostvarila u općini Tkon na otoku Pašmanu.

Velike mogućnosti pružaju i solarna rasvjeta te različite kombinacije. I dok mnogi gradovi na taj način već štede i imaju izvrsno osvjetljenje, uz Sisak još se jedino Šibenik protiv recesije bori gašenjem svjetiljki.

Zbog mogućeg ugrožavanja sigurnosti najvljenim potezom spašavanja proračuna bilo je za očekivati da će se političari barem savjetovati s PU sisačko-moslavačkom, no Prometna policija nije primila ni obavijest o namjeri gašenja svjetla. Najavljeni program provodit će se svugdje u gradu, osim u središtu i na glavnim prometnicama, ali od svibnja i tamo te na ulazima u Sisak iz smjera Zagreba, Petrinje i Popovače.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
08:38 14.04.2010.

Sisak? Nije li to onaj grad u kojem je bila povijesna sjednica Vlade na kojoj je Sanader rekao gradonačelniku da zašuti, da ga nitko ništa nije pitao? A ovaj pognuo ćelavu glavu i zašutio. Nije li to onaj grad čije stanovnike svakodnevno truju plinovi koje ispušta rafinerija? Sisak,hm. Prosječni gradić u kojemu žive prosječne kukavice koje biraju prosječne kukavice za gradonačelnike.

BE
berdie
11:29 14.04.2010.

Mislim da su Srbi krivi sto Sisak nema rasvjetu.Hebo ih Tesla.

TN
tamo-neka
11:17 14.04.2010.

...bitno da na ulazu u grad stoji tabla \"sisak - grad pobjednik\".... ...ma gdje s takvim kukavicama taj grad može pobijediti?!... ...nakrcali ga s kojekakvim tatinim i maminim i partijski-podobnim seljačinama koji su ga sistematski i organizirano zadnjih 20 godina vampirski iscrpili te ostavili samo skelet za sobom i mutavu tablu... ...ubili su cijeli jedan grad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije